ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Κλοπή θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η κοσμική ζωή του Βασίλη Γκουρούση και το άγχος που τον πρόδωσε

Κλοπή θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η κοσμική ζωή του Βασίλη Γκουρούση και το άγχος που τον πρόδωσε
instagram

Ο 58χρονος Βασίλης Γκουρούσης είχε παρελθόν λόγω της εμπλοκής του σε απάτες.

Όταν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας άρχισαν την έρευνα για την κινηματογραφική κλοπή στις θυρίδες της τράπεζας του Ψυχικού, ήταν σίγουροι ότι ο δράστης είχε με άμεσο ή έμμεσο τρόπο σχέση με το συγκεκριμένο υποκατάστημα.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να ελέγξουν τους κατόχους των θυρίδων. Οι αστυνομικοί εκτιμούσαν ότι ο δράστης είχε νοικιάσει θυρίδα για να έχει πρόσβαση στο χώρο. Οι πελάτες που έμπαιναν και έβγαιναν στο θησαυροφυλάκιο ήταν πολλοί και έτσι ο μόνος τρόπος για να κλείσει ο κύκλος των υπόπτων ήταν να εξεταστεί το ποινικό παρελθόν των κατόχων.

Ο 58χρονος Βασίλης Γκουρούσης είχε παρελθόν λόγω της εμπλοκής του σε απάτες. Είναι ένας άνθρωπος με έντονη κοσμική ζωή, ο οποίος είχε δώσει συνεντεύξεις πριν από πέντε χρόνια, όταν ληστές μπήκαν μέσα στο σπίτι του στη Βάρη. Υπό την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τον ίδιο και τη σύζυγό του και άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο. Αίσθηση είχε προκαλέσει τότε στους αστυνομικούς το γεγονός ότι ο 58χρονος δεν είχε διστάσει να αντισταθεί απέναντι σε τρεις ένοπλους κουκουλοφόρους. Ο επιχειρηματίας προσπάθησε να ακινητοποιήσει έναν από τους σκληρούς κακοποιούς.

Πριν από δύο χρόνια απασχόλησε ξανά τις Αρχές αυτή τη φορά όχι ως θύμα αλλά ως θύτης. Και αυτό διότι η Οικονομική Αστυνομία σχημάτισε σε βάρος του δικογραφία για απάτες.

Οι αστυνομικοί που ερευνούσαν τόσο καιρό την κλοπή στις θυρίδες έβαλαν στο μικροσκόπιο το υλικό από τις κάμερες που απαθανάτιζε τον 58χρονο να μπαίνει και να βγαίνει στον ειδικό χώρο με τις θυρίδες. Παρατήρησαν ότι στις πέντε επισκέψεις του στο επίμαχο διάστημα ήταν, όπως περιγράφουν αστυνομικές πηγές, αγχωμένος. «Εμφανώς πιο αγχωμένος από τους υπόλοιπους πελάτες», είναι η χαρακτηριστική φράση αστυνομικής πηγής.

Ακόμα δεν έχει γίνει σαφές εάν η επιλογή των τεσσάρων θυρίδων ήταν τυχαία ή στοχευμένη. Ήταν τυχαίο ότι οι θυρίδες που παραβιάστηκαν περιείχαν στο σύνολό τους κοσμήματα πολύ μεγάλης αξίας; Οι σχέσεις του 58χρονου με κοσμικούς κύκλους αλλά και με οικογένειες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια κάνει τους αστυνομικούς να μην αποκλείουν ο κατηγορούμενος να είχε καταφέρει με κάποιο τρόπο να έχει πληροφόρηση, έστω για κάποιες από τις τέσσερις θυρίδες. Τίποτα, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο.

Σημειώνεται, πάντως, ότι κατά την προανάκριση στάθηκε αδύνατο να βρεθούν περισσότερα στοιχεία σε βάρος του επιχειρηματία, πέραν του dna του που εντοπίστηκε στο κουτί μία εκ των θυρίδων που παραβιάστηκαν.

Αυτό είναι το στοιχείο που «έκαψε» τον γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος πήρε χθες Τετάρτη προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Σε ερώτηση του newsbomb σε αστυνομικές πηγές για το σημείο όπου βρέθηκε το γενετικό του υλικό, η απάντηση ήταν : «Το dna του βρέθηκε μετά από σάρωση της ΔΕΕ στο εσωτερικού του κουτιού που περιέχει η θυρίδα. Δεν βρέθηκε εξωτερικά για να μπορεί κάποιος να το ακουμπήσει κατά λάθος. Ακούμπησε το κουτί στο εσωτερικό του. Το γενετικό υλικό προέρχεται από ένα άγγιγμά του, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να ανιχνευτεί ίχνος ιδρώτα. Είναι αδύνατον να βρεθεί εκεί το γενετικό υλικό κάποιου που απλά πέρασε μπροστά από τις θυρίδες».

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται από την πρώτη στιγμή τα πάντα, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η απολογία του. Πριν από περίπου δύο χρόνια είχε νοικιάσει θυρίδα στο συγκεκριμένο υποκατάστημα. Σε μία από τις επισκέψεις του κρατούσε μία τσάντα για λάπτοπ, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους αστυνομικούς.

Η ΕΛ.ΑΣ. διέθετε μόνο τα δακτυλικά αποτυπώματα και όχι το γενετικό υλικό του 58χρονου. Έτσι, κατόπιν εισαγγελικής διάταξης ο 58χρονος κλήθηκε να δώσει γενετικό υλικό, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η ταυτοποίησή του. Πλέον η Αστυνομία περιμένει τη σχετική εντολή από τον Ανακριτή για να συνεχίσει την έρευνα για τον εντοπισμό των κλοπιμαίων αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Το χρονικό

Το ριφιφί - "μαμούθ" στην τράπεζα του Ψυχικού είχε αποκαλυφθεί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν μια από τις ιδιοκτήτριες των θυρίδων διαπίστωσε ότι το περιεχόμενο που είχε φυλαγμένο είχε κάνει φτερά.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας:

Συνελήφθη σήμερα, Τετάρτη 24 Μαρτίου 2020, σε περιοχή της Αττικής από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι.) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 58χρονος ημεδαπός για τη διάπραξη (4) διαρρήξεων και μίας απόπειρας διάρρηξης σε θυρίδες τράπεζας στο Χαλάνδρι, που διαπιστώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Στο πλαίσιο πολύμηνων ερευνών και ανάλυσης των συλλεχθέντων ερευνητικών δεδομένων, αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας προχώρησαν στην συνδυαστική μελέτη του βιντεοληπτικού υλικού, της επισκεψιμότητας της τράπεζας, του είδους και του περιεχομένου των διερρηγμένων θυρίδων και του πιθανού χρόνου διάπραξης των κλοπών και προχώρησαν στην ταυτοποίηση και τη σύλληψη του 58χρονου.

Ειδικότερα, σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης διαδραμάτισε και η εξειδικευμένη αυτοψία και διερεύνηση του χώρου των θυρίδων από ειδικά κλιμάκια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο των οποίων εντοπίστηκε βιολογικό υλικό (D.N.A.) του 58χρονου σε σημείο διερρηγμένης θυρίδας που επέτρεψε την ταυτοποίηση του.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία, κατάστημα και σε θυρίδα που διατηρούσε στο συγκεκριμένο τραπεζικό υποκατάστημα βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • κλειδί θυρίδας και ρολόι χειρός μεγάλης αξίας,
  • κινητό τηλέφωνο
  • 2 αναδιπλούμενα μαχαίρια και 7 κατσαβίδια
  • 680 ευρώ
  • πλήθος εγγράφων, αποδείξεων και παραστατικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι η πρώτη καταγγελία έγινε στις 13 Νοεμβρίου στο ΑΤ Ψυχικού από μια γυναίκα, μέλος γνωστής οικογένειας των Βορείων Προαστίων, ενώ ακολούθησαν καταγγελίες και από σύζυγο γνωστού επιχειρηματία και δύο ακόμη από γυναίκες γνωστών οικογενειών της Αθήνας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.