ΚΟΣΜΟΣ

Άγρια κόντρα για τα εμβόλια: Η Γαλλία κατηγορεί τη Βρετανία για «εκβιασμό»

Άγρια κόντρα για τα εμβόλια: Η Γαλλία κατηγορεί τη Βρετανία για «εκβιασμό»
AP

Η Γαλλία κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο για «εκβιασμό» ως προς τους χειρισμούς του στο θέμα των εξαγωγών εμβολίων για τον κορονοϊό, εν μέσω αυξημένων εντάσεων για τις αλυσίδες προμηθευτών.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, ερωτήθηκε εάν η ΕΕ «εξαπατήθηκε» όταν έστειλε εκατομμύρια δόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι δικοί της εμβολιασμοί αντιμετώπιζαν προβλήματα. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια σχέση συνεργασίας» είπε στο ραδιόφωνο France Info. «Μα δεν μπορούμε να το κάνουμε έτσι».

Η Γαλλία ζήτησε από την ΕΕ να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα ελέγχου εξαγωγών, ενώ η ΕΕ κατηγορεί φαρμακοβιομηχανίες- κυρίως την AstraZeneca- πως δεν έχουν παραδώσει τις δόσεις που υποσχέθηκαν. Η AstraZeneca αρνείται πως δεν έχει τιμήσει το συμβόλαιό της.

Η ΕΕ αναμένει 30 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca ως το τέλος του Μαρτίου-λιγότερο από το 1/3 αυτού που ήθελε. Αντίθετα, η εκστρατεία εμβολιασμών της Μ. Βρετανίας ήταν ως τώρα πιο επιτυχής από αυτή στις 27 χώρες- μέλη της ΕΕ.

Την Πέμπτη, μετά τη Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι η Ένωση είναι η «περιοχή που εξάγει περισσότερα εμβόλια ανά τον κόσμο» και κάλεσε άλλες χώρες να είναι και αυτές εξίσου ανοιχτές.

Είπε επίσης πως η AstraZeneca πρέπει να διευθετήσει πρώτα το θέμα των παραδόσεων στην ΕΕ πριν εξάγει δόσεις αλλού.

Την Παρασκευή ο Λεντριάν είπε πως η ΕΕ «δεν θα έπρεπε να πληρώνει το τίμημα» για την πολιτική εμβολιασμών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης επέκρινε την προσέγγισή του ως προς την αγορά δόσεων, εκτιμώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπό πίεση επειδή δεν έχει αρκετά εμβόλια για δεύτερες δόσεις.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει πολύ περήφανο για τους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση, μα έχουν πρόβλημα με τη δεύτερη δόση» είπε. «Δεν μπορείς να παίζεις με εκβιασμούς…δεν μπορείς να παίζεις έτσι» πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός δεν διευκρίνισε πού έγκειται ακριβώς ο εκβιασμός, μα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είχε προειδοποιήσει πως αυστηρότεροι έλεγχοι εξαγωγών από την ΕΕ θα επιδρούσαν αρνητικά στις επενδύσεις σε χώρες- μέλη.

«Θα υποδείκνυα απλά σε οποιονδήποτε σκέφτεται αποκλεισμό…πως εταιρείες μπορεί να δουν τέτοιες ενέργειες και να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με το αν είναι λογικό ή όχι να κάνουν μελλοντικές επενδύσεις» είπε.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 707 διασωληνωμένους, 1.496 μολύνσεις και 53 νεκρούς