ΚΟΣΜΟΣ

Διώρυγα Σουέζ: Τιτάνιες προσπάθειες να αποκολληθεί το Ever Given - Ίσως και σήμερα η... λύση

Διώρυγα Σουέζ: Τιτάνιες προσπάθειες να αποκολληθεί το Ever Given - Ίσως και σήμερα η... λύση

Οι προσπάθειες για να αποκολληθεί το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει μπλοκάρει εδώ και τέσσερις ημέρες τη Διώρυγα του Σουέζ, διεκόπησαν αργά χθες Παρασκευή και θα συνεχιστούν αργότερα σήμερα Σάββατο.

Η τελευταία απόπειρα αποκόλλησης του Ever Given ξεκίνησε νωρίτερα χθες Παρασκευή μετά από εργασίες βυθοκόρησης για την απομάκρυνση 20.000 κυβικών μέτρων άμμου από τη βολβοειδή πλώρη του πλοίου.

Το περιστατικό, που συνέβη την Τρίτη, έχει προκαλέσει τεράστια συμφόρηση με δεκάδες πλοία να περιμένουν αποκλεισμένα στα δύο άκρα του καναλιού καθώς και στην περιοχή αναμονής στο κέντρο της Διώρυγας. Την ίδια ώρα αυτές τις 4 μέρες η χασούρα από την παραμονή του εκεί είναι τεράστια!

Ίσως και σήμερα η αποκόλλησή του

Ο πρόεδρος της Shoei Kisen, της ιδιοκτήτριας εταιρίας του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, δήλωσε πως ευελπιστεί ότι το πλοίο θα αποκολληθεί σήμερα το βράδυ.

«Απομακρύνουμε ίζημα, με επιπλέον εργαλεία βυθοκόρησης», δήλωσε ο Γιουκίτο Χιγκάκι σε συνέντευξη Τύπου χθες, με τα σχόλιά του να δημοσιεύονται σήμερα στον ιαπωνικό Τύπο.

Δήλωσε πως ελπίζει σε αποκόλληση του Ever Given «αύριο (σήμερα, Σάββατο) το βράδυ» (ώρα Ιαπωνίας).

Δείτε τις εικόνες που έχουν προκαλέσει κομφούζιο στις θαλάσσιες διαδρομές:

Η εταιρεία στην οποία έχει ανατεθεί η αποκόλληση του Ever Given έχει εμφανιστεί πιο επιφυλακτική, προβλέποντας «ημέρες, ακόμα και εβδομάδες» για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στο κανάλι, από όπου περνά το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου, σύμφωνα με ειδικούς.

Από την Τετάρτη, η αιγυπτιακή αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) προσπαθεί να αποκολλήσει το σκάφος με βάρος άνω των 220.000 τόνων και μήκος ίσο με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, που έχει προσαράξει στο νότιο τμήμα της Διώρυγας, σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Σουέζ.

Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη, εξαιτίας δυνατών ανέμων σε συνδυασμό με αμμοθύελλα, σύμφωνα με διάφορες πηγές, και έχει προκαλέσει τεράστια συμφόρηση στη θαλάσσια δίοδο. Σύμφωνα με τη Lloyd's List, περίπου 200 πλοία ήταν εγκλωβισμένα χθες στις δύο άκρες του καναλιού και στην περιοχή αναμονής στο μέσο της διώρυγας, γεγονός που έχει προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις πετρελαίου και άλλων προϊόντων, με πρόσκαιρη επίπτωση στην τιμή του μαύρου χρυσού την Τετάρτη.

Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr για τη Διώρυγα:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Πότε θα αποφασιστεί το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου – Επιφυλακτική η επιτροπή