ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Πότε θα αποφασιστεί το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου – Επιφυλακτική η επιτροπή

Lockdown: Πότε θα αποφασιστεί το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου – Επιφυλακτική η επιτροπή
InTime

Lockdown: Για την επόμενη εβδομάδα μεταφέρονται οι αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων, των σχολείων και την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, ωστόσο αποφασίστηκε να αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών και στη συνέχεια να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Με δεδομένο το πλήγμα στην οικονομία από το lockdown τέσσερα υπουργεία κατέθεσαν χθες στην επιτροπή αιτήματα για άρση των περιορισμών και άνοιγμα των καταστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί εξέτασαν το ζήτημα της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο, ωστόσο η πλειοψηφία εμφανίστηκε επιφυλακτική στην παρούσα φάση, αντίθετα συμφώνησαν να εισηγηθούν το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη Δευτέρα 5 Απριλίου με υποχρεωτικό self testing κάθε Δεύτερα.

Οι αποφάσεις θα κλειδώσουν την επόμενη εβδομάδα σε έκτακτη σύσκεψη και αμέσως μετά γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να γίνει την Τετάρτη.

Για το λιανεμπόριο, στόχος είναι το άνοιγμα στις 5 Απριλίου.

Αναφορικά στα σχολεία, η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας είναι την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 5 Απριλίου. Αυτό που μένει να αποφασιστεί είναι αν ανοίξουν μαζί οι δυο δραστηριότητες, κάτι που θεωρείται δύσκολο, όποτε μένει να αποφασιστεί τι θα ανοίξει πρώτα.

Πάντως θεωρείται πως είναι αυξημένες οι πιθανότητες να προηγηθούν τα σχολεία, δηλαδή να επιτρέψουν στα θρανία οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων. Ένα από τα σενάρια υποστηρίζει πως μελετάται ταυτόχρονο άνοιγμα των καταστημάτων και της Γ’ Λυκείου και τα υπόλοιπα να ακολουθήσουν.

Παράταση του lockdown

  • Εν τω μεταξύ, την παράταση του αυστηρού lockdown για την Αττική και όλες τις περιοχές που έχουν ήδη ενταχθεί στην κατηγορία υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου -«βαθύ κόκκινο»- και κανένα μέτρο χαλάρωσης, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

    Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την ένταξη νέων περιοχών στην κατηγορία υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου -«βαθύ κόκκινο»-, καθώς και σε αυτές παρατηρείται μεγάλη αύξηση νέων κρουσμάτων κορoνοϊού.

    Έτσι από τις 06:00 του Σαββάτου σε καθεστώς σκληρού lockdown βρίσκονται πλέον οι περιοχές:

    Π.Ε. Κοζανης
  • Π.Ε. Πέλλας
  • Δήμος Γρεβενών
  • Δήμος Κιλκίς
  • Δήμος Βέροιας

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.