ΚΟΣΜΟΣ

Διώρυγα του Σουέζ: Το Ever Given έπλευσε και το πετρέλαιο «βούλιαξε»

Διώρυγα του Σουέζ: Το Ever Given έπλευσε και το πετρέλαιο «βούλιαξε»
AP

Το πετρέλαιο σημείωνε πτώση άνω του 2% τη Δευτέρα, μετά από νέα από τη Διώρυγα του Σουέζ πως τα συνεργεία στην περιοχή ήταν σε θέση να αποκολλήσουν το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ που είχε προκαλέσει «έμφραγμα» στη ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο ναυτική οδό για περίπου μία εβδομάδα.

Το Μπρεντ είχε πέσει κατά 1,38 δολάρια, ή 2,1%, στα 63,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κατά 1,48 σεντς, ή 2,4%, στα 59,49 δολάρια το βαρέλι.

Το πλοίο έχει τεθεί σχεδόν στο σύνολό του εν πλω και θα επιθεωρηθεί πριν μετακινηθεί, ανέφερε στο Reuters ναυτιλιακή πηγή με γνώση επί του θέματος τη Δευτέρα.

Εκατοντάδες άλλα πλοία μεταφοράς κοντέινερ, bulk carriers και τάνκερ παραμένουν και στις δύο πλευρές της Διώρυγας, ωστόσο τα νέα της μετακίνησης του πλοίου έστειλαν τις τιμές του πετρελαίου απότομα χαμηλότερα.

Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίαζαν έντονες διακυμάνσεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις του «εμφράγματος» στον ζωτικής σημασίας κόμβο και τις ευρύτερες επιπτώσεις των lockdowns για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η αγορά θα παραμείνει ευμετάβλητη, εκτίμησε ο Τζέφρι Χάλεϊ, αναλυτής της ΟΑΝΔΑ.

«Δεδομένης της ευμεταβλητότητας την προηγούμενη εβδομάδα, το Μπρεντ φαίνεται να οδεύει να μετακινηθεί χαμηλότερο άκρο του εύρους τιμών του, που κινείται μεταξύ 60 και 65 δολαρίων το βαρέλι» είπε σχετικά, ενώ το αμερικανικό πετρέλαιο είναι «πιθανόν να πέσει στο χαμηλότερο άκρου του εβδομαδιαίου εύρους 57,50 – 62,50 δολαρίων».

Οι τιμές του πετρελαίου λαμβάνουν κάποια στήριξη λόγω προσδοκιών πως ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα διατηρήσουν τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής όταν συναντηθούν αυτή την εβδομάδα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Στόχος το άνοιγμα στις αρχές Απριλίου – Τι θα γίνει με σχολεία και λιανεμπόριο