ΚΟΣΜΟΣ

Διώρυγα Σουέζ: Θα ανοίξει σε 2-3 ημέρες - Το Ever Given «έχει επανέλθει κατά 80%»

Διώρυγα Σουέζ: Θα ανοίξει σε 2-3 ημέρες - Το Ever Given «έχει επανέλθει κατά 80%»

Το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, που προσάραξε την περασμένη Τρίτη κι έκλεισε τη Διώρυγα του Σουέζ, προκαλώντας ασφυξία στην παγκόσμια ναυσιπλοϊα, έχει επανέλθει σχεδόν πλήρως στη «σωστή κατεύθυνση».

«Η θέση του πλοίου έχει επανέλθει κατά 80% στη σωστή κατεύθυνση», εκτίμησε ο Οσάμα Ράμπι, πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, προσθέτοντας ότι η πρύμνη του σκάφος «απομακρύνθηκε κατά 102 μέτρα από την όχθη ενώ απείχε μόλις τέσσερα μέτρα».


Το πλοίο άρχισε «με επιτυχία» να πλέει ξανά, «οι ελιγμοί ωστόσο θα ξαναρχίσουν όταν η ροή του νερού θα αυξηθεί εκ νέου, από τις 11:30», διευκρίνισε, εξηγώντας πως το νερό πρέπει να φθάσει σε επαρκές επίπεδο ώστε να «πλεύσει ξανά πλήρως το σκάφος κατά τρόπο ώστε να επανατοποθετηθεί στο μέσον της θαλάσσιας οδού».

O Aιγύπτιος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η ναυσιπλοΐα θα ξαναρχίσει «μετά το τέλος των επιχειρήσεων για να πλεύσει ξανά πλήρως το σκάφος
Η πρύμνη του πλοίου μήκους 400 μέτρων και εκτοπίσματος 220.000 τόνων απομακρύνθηκε από τη δυτική όχθη της διώρυγας, κατέγραψαν νωρίς σήμερα το πρωί οι εξειδικευμένες υπηρεσίες εντοπισμού πλοίων Vessel Finder και My Ship Tracking.

Ομάδες ειδικών που βρίσκονται στο σημείο προχώρησαν σε τεχνικές επαληθεύσεις και βεβαιώθηκαν ότι η μηχανή του πλοίου λειτουργεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα χρειαστούν 2 έως 3 ημέρες για να ολοκληρωθούν όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι τόσο στο πλεούμενο, όσο και στο κανάλι και να ανοίξει με ασφάλεια η διώρυγα.

Τα αίτια του συμβάντος δεν έχουν διευκρινιστεί, οι ειδικοί όμως αναφέρονται πλέον στην πιθανότητα «ανθρώπινου λάθους». Προηγουμένως, διάφορες πηγές υπεδείκνυαν ως πιθανά αίτια τους ισχυρούς ανέμους και την αμμοθύελλα . Η σχετική έρευνα που διενεργείται θα προσδιορίσει εάν υπήρξαν τεχνικά ή ανθρώπινα λάθη.

Τουλάχιστον 369 άλλα πλοία περιμένουν να περάσουν τη Διώρυγα, ανάμεσά τους δεκάδες που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια, ή χύδην φορτίο, ή αργό πετρέλαιο, υγροποιημένο φυσικό αέριο, ή υγροποιημένο αέριο πετρελαίου.

Από τη Διώρυγα του Σουέζ, μήκους 190 χιλιομέτρων, περνάει περί το 10% των εμπορευμάτων που διακινούνται διά θαλάσσης παγκοσμίως και κάθε ημέρα που το κανάλι στρατηγικής σημασίας παραμένει κλειστό συνεπάγεται μεγάλες καθυστερήσεις και δυσβάστακτα κόστη.


Σύμφωνα με ανάλυση του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού Allianz το «έμφραγμα» στο Σουέζ θα μπορούσε να κοστίσει στο παγκόσμιο εμπόριο από 6 έως έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα και να μειώσει την ετήσια εμπορική ανάπτυξη κατά 0,2 έως 0,4 εκατοστιαίες μονάδες. Η πραγματική ζημιά και το κόστος είναι δύσκολο να εκτιμηθούν έως ότου το πλοίο απελευθερωθεί πλήρως και το εμπόριο ξαναρχίσει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Στόχος το άνοιγμα στις αρχές Απριλίου – Τι θα γίνει με σχολεία και λιανεμπόριο