ΚΟΣΜΟΣ

SOS από τους επιστήμονες: Σε ένα χρόνο θα χρειαστούν «νέα» ενισχυμένα εμβόλια λόγω των μεταλλάξεων

SOS από τους επιστήμονες: Σε ένα χρόνο θα χρειαστούν «νέα» ενισχυμένα εμβόλια λόγω των μεταλλάξεων

 

Σε έναν «υγειονομικό φαύλο κύκλο» κινδυνεύει να μπει ο πλανήτης σε περίπτωση που δεν εμβολιαστεί πλήρως ο παγκόσμιος πληθυσμός και οι φτωχές χώρες μείνουν πίσω, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι στις χώρες με χαμηλή κάλυψη εμβολίων ενδέχεται να προκύψουν νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, γεγονός που θα σημαίνει τεράστια οπισθοχώρηση.


Αυτό σημαίνει ότι πλανήτης θα μπορούσε να έχει ένα χρόνο ή λιγότερο πριν τα εμβόλια πρώτης γενιάς κατά του κορονοϊού κριθούν αναποτελεσματικά και χρειαστούν επανεξέταση, σύμφωνα με έρευνα επιδημιολόγων, ιολόγων και ειδικών στις μολυσματικές ασθένειες, την οποία παρουσιάζει η εφημερίδα Guardian.


Οι επιστήμονες τονίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι απαιτείται μια παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού για την αποτελεσματική «εξουδετέρωση» της απειλής του κορονοϊού. Αυτό οφείλεται στην απειλή των μεταλλάξεων , καθώς πολλές από αυτές αποδεικνύεται ότι είναι πιο μεταδοτικές, πιθανότατα πιο θανατηφόρες και λιγότερο ευαίσθητες στα εμβόλια.


Η πρόβλεψη πως θα χρειαστούν «νέα», ενισχυμένα εμβόλια εντός ενός έτους ή και λιγότερο προέρχεται από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, σύμφωνα με το People’s Vaccine Alliance, έναν συνασπισμό οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Oxfam και η UNAIDS, που πραγματοποίησαν έρευνα σε 77 επιστήμονες από 28 χώρες, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο.


Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές χώρες θα καθιστούσε πιο πιθανή την εμφάνιση ανθεκτικών σε εμβόλια μεταλλάξεων, δήλωσε το 88% των ερωτηθέντων, οι οποίοι εργάζονται σε ιδρύματα όπως: Johns Hopkins, Yale, Imperial College, London School of Hygiene & Tropical Medicine και Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Νέες μεταλλάξεις προκύπτουν καθημερινά. Αν δεν εμβολιάσουμε τον κόσμο, αφήνουμε ανοιχτό το πεδίο σε όλο και περισσότερες μεταλλάξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παραλλαγές που ενδέχεται να διαφεύγουν από τα τρέχοντα εμβόλια, απαιτώντας ενισχυμένες δόσεις για την αντιμετώπισή τους» εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale, Γκρεγκ Γκονσάλβες.


Πλουσιότερες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού τους και έχουν εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια. Στον αντίποδα, έθνη όπως η Νότια Αφρική και η Ταϊλάνδη δεν έχουν καταφέρει καν μέχρι στιγμής να εμβολιάσουν το 1% του πληθυσμού τους. Ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη χορηγήσει την πρώτη τους δόση.

Ο μηχανισμός Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση και των φτωχότερων χωρών στα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ευελπιστεί να είναι σε θέση να παρέχει εμβόλια το 2021 τουλάχιστον στο 27% του πληθυσμού των χωρών χαμηλού εισοδήματος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή Θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η σύλληψη στο γαλακτοπωλείο, η σειρά της ΕΡΤ και οι πιθανοί συνεργοί