ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Καραντίνα 5 ημερών για ταξιδιώτες από την ΕΕ

Ιταλία: Καραντίνα 5 ημερών για ταξιδιώτες από την ΕΕ
AP

Η ιταλική κυβέρνηση επιβάλλει υποχρεωτική πενθήμερη καραντίνα για ταξιδιώτες από την ΕΕ, εν μέσω τρίτου κύματος του κορονοϊού σε έναν αριθμό χωρών.

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε τη σχετική απόφαση, βάσει της οποίας όλοι οι πολίτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς ή μεταβαίνουν σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υποβάλονται υποχρεωτικά σε διαγνωστικό τεστ και θα τίθενται σε καραντίνα πέντε ημερών.

Μετά την λήξη του πενθημέρου αυτού, θα πρέπει να κάνουν νέο διαγνωστικό τεστ ώστε να επιβεβαιώνεται ότι είναι αρνητικοί στον κορονοϊό.

Μέχρι πρότινος, η απομόνωση επιβαλλόταν μόνο σε άτομα που έρχονται από χώρες εκτός ΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η εν λόγω απόφαση λαμβάνει χώρα καθώς τίθενται σε ισχύ νέοι κανόνες που επιτάσσουν όλοι οι επιβάτες πτήσεων προς τη Γερμανία να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορονοϊού. Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία παραμένει υπό μερικό lockdown, μα τα κρούσματα κορονοιού συνεχίζουν να αυξάνονται.

Την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Σεεχόφερ, ανακοίνωσε πως η χώρα θα αύξανε τους ελέγχους στα χερσαία της σύνορα για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους νέους κανόνες.

Οι περιορισμοί της Γερμανίας σε ταξιδιώτες είχαν πρωτοανακοινωθεί την Παρασκευή, καθώς ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημόσιας υγείας RKI της χώρας προειδοποιούσε πως ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα αυξηθούν στα 100.000 εάν συνεχιστεί το τρίτο κύμα.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη την Τρίτη, η πόλη του Βερολίνου ανακοίνωσε πως παύει τη χρήση του εμβολίου της Οξφόρδης/ AstraZeneca για τους πολίτες κάτω των 60 «προληπτικά», μετά από 31 περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων στη Γερμανία κατόπιν εμβολιασμών.

Την Τρίτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και η σύζυγός του Μαρία Σερενέλα έλαβαν τις πρώτες τους δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, αφού η χώρα άρχισε ξανά τη χρήση του.

Ο Ντράγκι είπε πως οι εμβολιασμοί στην Ιταλία θα αυξηθούν σε μισό εκατομμύριο την ημέρα τον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, ο Ρουγκέρο Ράτσα, επικεφαλής υπηρεσιών Υγείας για τη Σικελία, έχει παραιτηθεί και αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι είναι σε κατ’οίκον περιορισμοί λόγω ισχυρισμών πως υπήρξε «μαγείρεμα» των τεστ και των αριθμών των κρουσμάτων για την αποφυγή lockdown.

Στο μεταξύ, οι «καραμπινιέρι» διερευνούν μια φερόμενη υποκλοπή στην οποία εμπλέκεται αξιωματούχος στον οποίο λέγεται να «απλώσει λίγο» τους σχετιζόμενους με Covid θανάτους.

Κάποιες περιοχές στην Ιταλία έχουν οριστεί ως κόκκινες ζώνες και έχουν τεθεί υπό lockdown, μα η χώρα στο σύνολό της έχει μπροστά της ένα τριήμερο lockdown το Πάσχα από το Σάββατο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Ραφήνα: Μητέρα και κόρη πέθαναν από κορονοϊό με διαφορά λίγων ημερών