ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στη Βραζιλία: Εκκολαπτόμενη κόντρα μεταξύ του προέδρου Μπολσονάρο και του στρατού

Κρίση στη Βραζιλία: Εκκολαπτόμενη κόντρα μεταξύ του προέδρου Μπολσονάρο και του στρατού
AP

Την αντικατάσταση των τριών επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Βραζιλίας ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, καθώς η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία ήδη μαστίζεται από την πανδημία, είναι αντιμέτωπη με μια εντεινόμενη κρίση μεταξύ του προέδρου Τζαΐρ Μπολσονάρο και των ενόπλων δυνάμεων.

Η «καρατόμηση» των τριών κορυφαίων αξιωματικών της χώρας λαμβάνει χώρα μία ημέρα μετά τον πιο δραστικό ανασχηματισμό στο υπουργικό συμβούλιο από τότε που ανέλαβε την εξουσία, και περιελάμβανε την αιφνίδια απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας. Το υπουργείο ανέφερε πως οι επικεφαλής του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας θα αντικατασταθούν, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι απομακρύνσεις αυτές, υπογραμμίζει το Reuters, υποδεικνύουν την έκταση των κρίσεων που πλήττουν τη Βραζιλία, καθώς και την αλλαγή των σχέσεων μεταξύ του Μπολσονάρο, ακροδεξιού πρώην αξιωματικού του στρατού, και των αξιωματικών καριέρας που διοικούν τις ένοπλες δυνάμεις.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το 2019, ο Μπολσονάρο έχει βάλει νυν και πρώην αξιωματικούς σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησής του, προκαλώντας ανησυχίες πως η εικόνα του στρατού μπορεί να αμαυρωθεί από τις σχέσεις του με την κυβέρνηση.

Η πίεση του Μπολσονάρο σε κορυφαίους αξιωματούχους του στρατού για δημόσιες επιδείξεις της πολιτικής τους στήριξης εν τέλει χειροτέρεψε τις σχέσεις και πυροδότησε τις δραματικές εξελίξεις αυτής της εβδομάδας, ανέφεραν πηγές ενήμερες για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί ήταν ήδη δυσαρεστημένοι από τον ρόλο του πρώην υπουργού Υγείας, Εντουάρντο Πατζουέλο, εν ενεργεία στρατηγού που κατηγορείται ευρέως για τα προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων και στον έλεγχο των θανάτων από την πανδημία. Ο Μπολσονάρο αντικατέστησε τον Πατζουέλο την προηγούμενη εβδομάδα.

Αν και ο Μπολσονάρο έχει καταφερθεί κατά των lockdowns και έχει σπείρει αμφιβολίες για εμβόλια, προωθώντας υποτιθέμενες «θαυματουργές» θεραπείες, ο στρατός έχει πάρει την πανδημία πολύ σοβαρά, με τον κορυφαίο αξιωματούχο υγείας του να λέει ότι ήταν δυνατή η συγκράτηση των θανάτων από Covid-19 στο 0,13%, πολύ κάτω από το 2,5% του γενικού πληθυσμού. Επίσης, σύστησε κοινωνική αποστασιοποίηση και χρήση μασκών και προειδοποίησε για ένα πιθανό τρίτο κύμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Εφιαλτική πρόβλεψη Σαρηγιάννη: Ακόμη περισσότερα κρούσματα την ερχόμενη εβδομάδα