ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ και Μακρόν συζήτησαν με Πούτιν για πιθανή συνεργασία στον τομέα των εμβολίων

Μέρκελ και Μακρόν συζήτησαν με Πούτιν για πιθανή συνεργασία στον τομέα των εμβολίων
AP Photo

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν μια πιθανή συνεργασία στα εμβόλια με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια κοινή βιντεοδιάσκεψη το βράδυ της Τρίτης (30/3), σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ.

Ο Μακρόν και η Μέρκελ τόνισαν επίσης στον Πούτιν να σεβαστεί τα δικαιώματα του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση η υγεία του, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Λιβύη, τη Συρία και συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειες τους ώστε το Ιράν να επιστρέψει σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς του υποχρεώσεις.

Τη σοβαρή ανησυχία του για «την προκαλούμενη από την Ουκρανία κλιμάκωση της ένοπλης αντιπαράθεσης στη γραμμή αντιπαράταξης» στα ανατολικά της χώρας, εξέφρασε ο Πούτιν σε Μέρκελ και Μακρόν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, που ιεραρχεί ως κεντρικό ζήτημα της βιντεοδιάσκεψης των τριών ηγετών το Ουκρανικό.

Κατά την ίδια ανακοίνωση συζητήθηκαν επίσης «οι προοπτικές πιστοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, καθώς και η πιθανή εξαγωγή και κοινή παραγωγή του σκευάσματος αυτού στις χώρες της ΕΕ».

Ο Ρώσος ηγέτης «εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητα για αποκατάσταση φυσιολογικής αποπολιτικοποιημένης συνεργασίας με την ΕΕ, εάν γι' αυτό εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά», ενώ «δόθηκαν σχετικές διευκρινίσεις για τα αντικειμενικά δεδομένα» της υπόθεσης Ναβάλνι, που ήγειραν κατά την τριμερή συζήτηση.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο στη Συρία «συνεχίζεται η σταθεροποίηση της κατάστασης» και προέχει η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον συριακό λαό, ενώ για τη Λιβύη εκφράσθηκε κοινή ικανοποίηση για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός και η ελπίδα ότι ο σχηματισμός ενιαίων μεταβατικών οργάνων εξουσίας θα προωθήσει μια αποτελεσματική πολιτική διαδικασία διευθέτησης με τη συμμετοχή όλων των κομβικών λιβυκών δυνάμεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Εφιαλτική πρόβλεψη Σαρηγιάννη: Ακόμη περισσότερα κρούσματα την ερχόμενη εβδομάδα