ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ξεπέρασε την πρόταση δυσπιστίας

Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ξεπέρασε την πρόταση δυσπιστίας

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ξεπέρασε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο από την αντιπολίτευση,  με την κατηγορία πως  είπε ψέματα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων  για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

«Παραμένω πρωθυπουργός. Το κοινοβούλιο μου έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα και θα εργαστώ σκληρά για να ανακτήσω την εμπιστοσύνη του», είπε στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Ρούτε, αμέσως μετά τη μαραθώνια ψηφοφορία που διήρκεσε περίπου 12 ώρες.

Το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ρούτε κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα στην Ολλανδία και βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κυβέρνησης. Οι εκλογές που διήρκεσαν δύο ημέρες λόγω κορονοϊού, θεωρήθηκαν ως ένα δημοψήφισμα για τον χειρισμό της κρίσης της πανδημίας.

Ο Ρούτε επιβίωσε της πρότασης δυσπιστίας βγήκε όμως πληγωμένος πολιτικά απο την όλη διαδικασία. Τα προβλήματα παραμένουν για τον 54χρονο πρωθυπουργό της Ολλανδίας που απέκτησε το προσωνύμιο «Τεφλόν Μάρκ» λόγω της πολυετούς παραμονής του στην εξουσία, αλλά και της ικανότητάς του να βγαίνει αλώβητος από τα σκάνδαλα στο περιβάλλον του.

Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης διακόπηκαν απότομα στις 25 Μαρτίου, όταν ένας από τους επικεφαλής ομάδας διαπραγματευτών αποκάλυψε άθελά του ένα ευαίσθητο έγγραφο σε έναν φωτορεπόρτερ καθώς έφευγε βιαστικά από το κοινοβούλιο έχοντας μάθει ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.

Το έγγραφο αποκάλυπτε ότι οι διαπραγματευτές συζητούσαν να τοποθετήσουν «αλλού» τον δημοφιλή βουλευτή Πίτερ Ομτσιγκτ, ο οποίος ήταν ένας από τους κύριους επικριτές του Ρούτε, αν και οι Χριστιανοδημοκράτες του Ομτσιγκτ ήταν μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού. Αυτή η αινιγματική αναφορά ερμηνεύτηκε ως υπονοούμενο για μετακίνηση του Ομτσιγκτ εκτός Βουλής ή εκτός Ολλανδίας και οι υπόνοιες στράφηκαν στο Ρούτε.

Ο ίδιος είπε αρχικά ότι δεν ήταν αυτός που αναφέρθηκε σε μια θέση για τον Ομτσιγκτ, στη συνεδρίαση της Βουλής όμως αργότερα δήλωσε ότι ξέχασε ότι είχε αναφερθεί σε εκείνον σε μία ιδιωτική συνομιλία στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως υποστήριξε, δεν υπαινίχθηκε μια θέση «αλλού» στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που σήμαινε τεχνικά ότι δεν είπε τίποτα αναληθές.

Ο Πίτερ Ομτσιγκτ σημειωτέον είναι ένας από τους ανθρώπους που έβγαλαν στην επιφάνεια το σκάνδαλο με τα οικογενειακά επιδόματα που οδήγησε στην κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης Ρούτε και την προκήρυξη εκλογών.

Οι αρμοδιες οικονομικές αρχές της Ολλανδίας είχαν διακόψει τα επιδόματα που λάμβαναν πολλές οικογένειες, κατηγορώντας τες αδίκως για απάτη. Ορισμένοι γονείς υποχρεώθηκαν μάλιστα να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που είχαν λάβει σε διάστημα πολλών ετών και βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Εύβοια: Πώς σκοτώθηκαν τρεις εργάτες σε στύλο της ΔΕΗ - Συλλήψεις για τρία πρόσωπα