ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ καλεί Τουρκία: Tι συζητούν Ερντογάν, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα

ΕΕ καλεί Τουρκία: Tι συζητούν Ερντογάν, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα
Φωτογραφία αρχείου
AP

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχτηκε την Τρίτη τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Άγκυρα, καθώς Άγκυρα και Βρυξέλλες διαπραγματεύονται τις σχέσεις τους μετά τις πρόσφατες εντάσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Daily Sabah, o Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να θέσει το ζήτημα του μέλλοντος των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς και της επικαιροποίησης της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Από πλευράς τους ο Μισέλ και η φον ντερ Λάιεν αναμένεται να παρουσιάσουν τις προοπτικές οικονομικών και διπλωματικών οφελών για την Άγκυρα, μεταξύ των οποίων και μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη διαχείριση των εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία και εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης.

Άλλα θέματα που αναμενόταν να τεθούν στο τραπέζι ήταν η απελευθέρωση της βίζας και φυσικά οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το Κυπριακό.

Η επίσκεψη αυτή λαμβάνει χώρα στον απόηχο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για επιτήρηση της Τουρκίας ως τον Ιούνιο και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες και η παραβατική συμπεριφορά.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρνουν στον Τούρκο πρόεδρο την αποκαλούμενη θετική ατζέντα, με επανέναρξη του διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο, με προϋπόθεση την καλή συμπεριφορά της Άγκυρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί πως ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε στην ΕΡΤ πως Αθήνα και Λευκωσία πέτυχαν η θετική προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας, να περνά μέσα από την μη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και την μη επανάληψη των παραβατικών συμπεριφορών έναντι της Κύπρου, όχι πρόσκαιρα αλλά σε διάρκεια.

Σε ό,τι αφορά την τελωνειακή σύνδεση, ο κ Αναστασιάδης τόνισε πως η Κύπρος θα θέσει βέτο εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο σύνολο των κρατών της ΕΕ.

Γενικότερα μιλώντας, θα ήταν χρήσιμο για τον Ερντογάν να παρουσιάσει κάποια βήματα προόδου με την ΕΕ τα οποία θα μπορεί να παρουσιάσει στο εσωτερικό της χώρας, δεδομένης της πίεσης από την πανδημία και των προβλημάτων στην οικονομία, καθώς και του πρόσφατου θέματος που προέκυψε με τη διακήρυξη των αποστράτων ναυάρχων σχετικά με τη συνθήκη του Μοντρέ. Υπενθυμίζεται επίσης πως συνεχίζονται οι επαφές με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει η άνοδος του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία.

Με πληροφορίες από Daily Sabah, EPT, Euronews

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό Μακρινίτσα: «Βοήθεια, σώστε με! Ήρθε να μας σκοτώσει» - Θρήνος για τον Γιώργο και την Κων/να