ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ χτύπησε το ιρανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Το Ισραήλ χτύπησε το ιρανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, λέει Αμερικανός αξιωματούχος
Al Hadath

Το ιρανικό πλοίο που επλήγη στην Ερυθρά Θάλασσα χτυπήθηκε από ισραηλινή επίθεση, μετέδωσαν την Τετάρτη οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Όπως είπε ο εν λόγω αξιωματούχος, «οι Ισραηλινοί είχαν ενημερώσει τις ΗΠΑ πως οι δυνάμεις τους έπληξαν το πλοίο» και ανέφεραν ότι το πλοίο υπέστη ζημιές κάτω από την ίσαλο.

Το συμβάν έλαβε χώρα την ίδια ημέρα που αναφέρθηκε πρόοδος στις συνομιλίες για αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας στη Βιέννη- κάτι στο οποίο αντιτίθεται το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους NY Times, η επίθεση έγινε με νάρκη και αποτελεί άλλη μια κλιμάκωση στη σκιώδη ναυτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών. Το όνομα του σκάφους, όπως μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ, είναι «Saviz».

Ιρανικά ΜΜΕ έδειξαν εικόνες με φλόγες και καπνούς στο σκάφος, μα είναι ασαφές τι ζημιές υπέστη ακριβώς και αν υπήρξαν απώλειες.

Το φορτηγό, αν και τεχνικά είναι καταχωρημένο ως φορτηγό πλοίο, ήταν το πρώτο πλοίο στρατιωτικής χρήσης που δέχεται επίθεση κατά την αντιπαράθεση αυτή. Λογαριασμός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στα social media ανέφερε πως το πλοίο έχει αποσταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση πειρατών.

Ο ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ισραηλινοί χαρακτήρισαν την επίθεση αντίποινα για προηγούμενα ιρανικά πλήγματα σε ισραηλινά σκάφη. Το ακριβές σημείο όπου βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έγινε γνωστό.

Τα επεισόδια αυτά λαμβάνουν χώρα εδώ και δύο χρόνια, μα περιελάμβαναν ως τώρα διαφορετικούς στόχους. Από το 2019 το Ισραήλ φέρεται να έχει χτυπήσει εμπορικά πλοία με ιρανικό πετρέλαιο και όπλα στην ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα- ένα νέο, θαλάσσιο μέτωπο σε έναν σκιώδη «πόλεμο» που μέχρι πρόσφατα γινόταν σε ξηρά και αέρα.

Σε αναφορά του US Naval Institute τον Οκτώβριο του 2020 αναφερόταν ότι το «Saviz» ένα σκάφος συγκαλυμμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούσαν οι Φρουροί της Επανάστασης. Η αναφορά έλεγε πως πάνω του υπήρχαν ένστολοι και στο κατάστρωμά του βρισκόταν ένα σκάφος τύπου που χρησιμοποιείται από το επίλεκτο ιρανικό σώμα.

Το Ιράν έχει πραγματοποιήσει και αυτό επιθέσεις. Η τελευταία που αναφέρθηκε ήταν στις 25 Μαρτίου, όταν ένα ισραηλινό πλοίο μεταφοράς κοντέινερ επλήγη από ιρανικό βλήμα στην Αραβική Θάλασσα, όπως είπε Ισραηλινός αξιωματούχος. Δεν αναφέρθηκαν απώλειες ή σημαντικές ζημιές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παρέμβαση Τσιόδρα για τον κορονοϊό: Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις