ΚΟΣΜΟΣ

Μαρία Κάλλας: Τα «βασανιστήρια» από τον Ωνάση, η οργή για τους γονείς και το τραγικό τέλος

Μαρία Κάλλας και Αριστοτέλης Ωνάσης

Η Μαρία Κάλλας «μιλάει» μέσα από επιστολές σε νέα βιογραφία της για τα βασανιστήρια από τον Αριστοτέλη Ωνάση, την άσχημη σχέση για τους γονείς της και το τραγικό της τέλος

Η μητέρα της Μαρίας Κάλλας την εκβίαζε, ο σύζυγός της Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι την έκλεβε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν βίαιος σε βάρος της πριν την εγκαταλείψει για την Τζάκι Κένεντι.

Η Μαρία Κάλλας την οποία λάτρεψε το κοινό, δεν γνώρισε ποτέ την αληθινή αγάπη εκτός σκηνής και η ζωή της ήταν πιο τραγική από ό,τι μέχρι σήμερα γνώριζαν όλοι.

Στη νέα βιογραφία για την Μαρία Κάλλας η συγγραφέας της, Λίντσι Σπενς, απέκτησε πρόσβαση σε αδημοσίευτες επιστολές της μεγάλης σοπράνο και σε υλικό που ρίχνει φως στον έγγαμο βίο της, την κακοποίηση που υπέστη από τον Ωνάση και την σεξουαλική παρενόχληση από διευθυντή μεγάλης ορχήστρας.

H σχέση με τον Ωνάση

Ειδικό κεφάλαιο στο βιβλίο αποτελεί η σχέση της Μαρία Κάλλας με τον Αριστοτέλη Ωνάση και όσα έζησε δίπλα του όταν το 1966 απείλησε τη ζωή της.

«Υπάρχει υλικό από το ημερολόγιο ενός στενού της φίλου στο οποίο περιγράφεται με λεπτομέρειες πώς ο Ωνάσης της έδινε ναρκωτικά για σεξουαλικούς λόγους – πράξη που σήμερα θα ενέπιπτε στην κατηγορία του βιασμού» αναφέρει η συγγραφέας του νέου βιβλίου για την Μαρία Κάλλας.

Η ίδια η σοπράνο σε γράμμα προς την γραμματέα της αναφέρει: Δεν θα ήθελα να μου τηλεφωνήσει ο Ωνάσης και να αρχίσει ξανά να με βασανίζει.

Ο γάμος με τον Μενεγκίνη και η σεξουαλική παρενόχληση

Όσον αφορά το γάμο της με τον Μενεγκίνι η Κάλλας γράφει: Ο σύζυγός μου εξακολουθεί να με κοροϊδεύει αφού μου πήρε τα μισά μου χρήματα βάζοντας τα πάντα στο όνομά του αφού παντρευτήκαμε. Ήμουν ανόητη που τον εμπιστεύτηκα.

Η ίδια περιγράφει τον Μενεγκίνι ως μια «ψείρα» προσθέτοντας ότι «υποδύεται τον εκατομμυριούχο ενώ δεν έχει τίποτα».

Σε άλλη επιστολή της η Μαρία Κάλλας αναφέρεται στον πρόεδρο της Juilliard School of music στη Νέα Υόρκη, ο οποίος αν και παντρεμένος της έκανε ανάρμοστες προτάσεις τις οποίες όταν εκείνη απέρριψε αυτός της «έκλεισε την πόρτα» για μελλοντικές επαγγελματικές συνεργασίες.

«Ο Πίτερ Μένιν με ερωτεύτηκε. Οπότε όταν εγώ τον απέρριψα αυτός στράφηκε εναντίον μου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η οργή για τους γονείς της

Στις επιστολές η Μαρία Κάλλας εμφανίζεται να αρνείται τη μητέρα της για την οποία, όπως λέει η συγγραφέας του βιβλίου, «ένιωθε απέχθεια επειδή προσπαθούσε να την δώσει για ερωτικές πράξεις σε Ναζί» (σ.σ. η μητέρα της Κάλλας κατά τη διάρκεια του πολέμου εργαζόταν ως πόρνη).

Στη συνέχεια, μάλιστα, η μητέρα της Μαρίας Κάλλας πούλησε ιστορίες σε δημοσιογράφους με τις οποίες την απειλούσε προκειμένου να κρατήσει το στόμα της κλειστό γράφοντας προς την κόρη της:

«Ξέρεις τι κάνουν οι διάσημοι που έχουν ταπεινή καταγωγή όταν γίνουν πλούσιοι; Τον πρώτο μήνα ξοδεύουν τα πρώτα τους χρήματα για να φτιάξουν ένα σπίτι για τους γονείς τους και να τους κάνουν πολυτελή δώρα… Τι έχεις να πεις γι’ αυτό Μαρία;».

Δυστυχώς για την Μαρία Κάλλας, γράφει η συγγραφέας του βιβλίου, ούτε ο πατέρας της ήταν καλύτερος. «Της έγραψε επιστολή στην οποία εμφάνιζε τον εαυτό του ως ετοιμοθάνατο προκειμένου να πάρει χρήματα από αυτήν».

Το τραγικό τέλος

Το μέχρι σήμερα αδημοσίευτο υλικό φωτίζει και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε η Μαρία Κάλλας πριν τον θάνατό της, το 1977, σε ηλικία 53 ετών.

Η κατάσταση της υγείας της επηρέασε αρκετές φορές τις εμφανίσεις της στη δεκαετία του ’60 ενώ γνωστή ήταν και η εξάρτησή της από ναρκωτικά αλλά και η απώλεια της φωνής της σε αρκετά χρονικά διαστήματα.

«Η Μαρία Κάλλας είχε μια νευρομυϊκή διαταραχή με τα πρώτα συμπτώματα να κάνουν την εμφάνισή τους στη δεκαετία του ’50 αλλά οι γιατροί, τότε, την έδιωχναν χαρακτηρίζοντάς την «τρελή». Αυτό εξηγεί γιατί πολλές φορές έχανε τη φωνή της με αποτέλεσμα η καριέρα της να διαρκέσει λιγότερο από το αναμενόμενο» γράφει η συγγραφέας της νέας βιογραφίας της Σοπράνο.

«Ο θάνατος της Μαρία Κάλλας είναι μια τραγική ιστορία. Πέθανε μόνη της σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι εξαρτώμενη από την αδερφή της, Τζάκι, και τον σύντροφό της για να της δίνουν ηρεμιστικά. Η ζωή της ήταν γεμάτη τραγωδίες αλλά εγώ ήθελα να της δώσω τη φωνή της» καταλήγει η συγγραφέας του βιβλίου για τη σοπράνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Λίστες από αεροδρόμια και σύνορα ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ - Πού επικεντρώνονται οι έρευνες