ΚΟΣΜΟΣ

Γιούρι Γκαγκάριν: Εξήντα χρόνια από το θρυλικό ταξίδι στο διάστημα - «Η Γη είναι τόσο όμορφη»

Γιούρι Γκαγκάριν: Εξήντα χρόνια από το θρυλικό ταξίδι στο διάστημα - «Η Γη είναι τόσο όμορφη»

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα. Από τότε εκατοντάδες αστροναύτες από διαφορετικές χώρες έκαναν το θρυλικό ταξίδι…στα αστέρια. Ο μύθος του Γκαγκάριν όμως  παρέμεινε αναλλοίωτος.

Ήταν 12 Απριλίου του 1961 όταν ο Ρώσος κοσμοναύτης έκανε τον πρώτο διαστημικό περίπατο στην ιστορία της ανθρωπότητας. «Πάμε» είπε στα ρωσικά και ξεκίνησε το ταξίδι του για να ανακαλύψει τον κόσμο έξω από τα...στενά όρια της Γης.

Μέσα στην κάψουλα Vostok 1, ο Γκαγκάριν, πραγματοποίησε μία πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη, πριν επιστρέψει...για να ενταχθεί στο πάνθεον με τις προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο.

Ένα τεράστιο επίτευγμα για τα δεδομένα της εποχής

Έπειτα από 67 λεπτά σε τροχιά γύρω από τη Γη - το προσωπικό ελέγχου πτήσης έδωσε εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει την επιστροφή του στην ατμόσφαιρα. Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του.

Με το αλεξίπτωτό του προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα. Μια γυναίκα, η εγγονή της και…η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που είδαν τον Γκαγκάριν να πατάει στη Γη.
"Τους είπα, μην φοβάστε, είμαι Σοβιετικός σαν εσάς που κατέβηκα από το διάστημα και πρέπει να βρω ένα τηλέφωνο για να καλέσω τη Μόσχα!" έγραψε αργότερα στο ημερολόγιο του. Σε λίγες εβδομάδες, το πρόσωπο του θα γινόταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στον κόσμο. Η συνολική διάρκεια του ταξιδιού του Γκαγκάριν ήταν 108 λεπτά.

Για τα δεδομένα της εποχής το επίτευγμα ήταν τεράστιο, καθώς πραγματοποίηθηκε μόλις 16 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη. Ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε θρύλος τόσο στο Ανατολικό Μπλοκ όσο και στη Δύση, παρά το γεγονός ότι ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο απόγειό του.


Ποιός ήταν ο Γιούρι Γκαγκάριν


Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934 σ’ ένα μικρό χωριό, 160 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας. Όταν τελείωσε το σχολείο, το 1950, γράφτηκε σε τεχνική σχολή, με σκοπό να γίνει μεταλλουργός, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθούσε μαθήματα πιλότου.

Ο εκπαιδευτής του διέκρινε το ταλέντο του και τον σύστησε στην Πολεμική Αεροπορία, όπου διακρίθηκε για τις πτητικές του ικανότητες, την πειθαρχία και τη σωματική του δύναμη. Τον επέλεξαν μεταξύ 20 συναδέλφων του που πραγματοποίησαν κοινή εκπαίδευση για την πτήση στο διάστημα. Ξεχώρισε για την υψηλή του ειδίκευση τις τεχνικές του γνώσεις, αλλά και για τον ψυχικό του κόσμo και το μόνιμο χαμόγελό του που μπορούσε να..λιώσει ακόμη και την πιο πέτρινη σοβιετική καρδιά στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας, οπως γράφει το BBC.

Η επίσκεψή του στην Ελλάδα

Ο Γκαγκάριν ταξίδεψε στη συνέχεια σε όλη τη Γη και διαφήμισε την επιτυχία της Σοβιετικής Ένωσης. Τιμήθηκε με μετάλλια και χρησιμοποιήθηκε από τους Σοβιετικούς ως «εργαλείο προπαγάνδας».

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο Γιούρι Γκαγκάριν είχε επισκεφτεί το 1962 την Αθήνα, όπου το πλήθος του είχε επυφυλάξει ενθουσιώδη υποδοχή. Το σύνθημα «Γκαγκάριν-ειρήνη» δημιούργησε ένταση και δεν έλειψαν οι τραυματισμοίδιαδηλωτών και αστυνομικών!Η πρώτη του στάση ήταν στο Σύνταγμα, για να δει το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Το απόγευμα της 13ης Φεβρουαρίου βρέθηκε στο πολιτικό γραφείο του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος τον υποδέχθηκε με θερμό τρόπο. Τη συνάντηση κάλυψαν Μέσα Ενημέρωσης και κινηματογραφιστές. Ο Γκαγκάριν επισκέφθηκε την Ακαδημία Αθηνών, το Αστεροσκοπείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Δήμο Αθηναίων, όπου έγινε επίτιμος πολίτης. Στη δεξίωση προς τιμήν του στη Μεγάλη Βρετανία συγκεντρώθηκαν 3 χιλιάδες άτομα.

Άγαλμα του Γκαγκάριν στο ΛονδίνοΑ.Ρ

Ο Γιούρι Γκαγκάριν σκοτώθηκε το 1968, πιλοτάροντας ένα σοβιετικό μαχητικό κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης. Από το 2011, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ανακηρύξει τη 12η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Επανδρωμένων Διαστημικών Πτήσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λύκεια - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Επιστρέφουν οι μαθητές στις τάξεις - Ο οδηγός για τα self test