ΚΟΣΜΟΣ

Στοκχόλμη: Στο «κόκκινο» οι εντατικές- Kαταρρέει το «σουηδικό μοντέλο» διαχείρισης της πανδημίας

Στοκχόλμη: Στο «κόκκινο» οι εντατικές- Kαταρρέει το «σουηδικό μοντέλο» διαχείρισης της πανδημίας

Ο αριθμός των ασθενών κορονοϊού που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στη Σουηδία είναι πλέον υψηλότερος από ό, τι ήταν κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με νέα ανησυχητικά στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι σουηδικές αρχές μόνον το πρώτο, θανατηφόρο ξέσπασμα της νόσου περίπου πριν από ένα χρόνο είναι πλέον χειρότερο απο την κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα.

Η Σουηδία ακολούθησε διαφορετική πορεία από τις περισσότερες χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιλέγοντας να μην επιβάλλει αυστηρό «locdown» και προτείνοντας «εθελοντικούς περιορισμούς» στις δημόσιες συγκεντρώσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 ωστόσο αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες και πλέον 392 άνθρωποι βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με το Μητρώο ΜΕΘ της χώρας.

Ο αριθμός αυτός ξεπερνάει τους 389 που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε μονάδες ΜΕΘ στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά παραμένει μικρότερος από τους νοσηλευόμενους σε εντατικές κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας την άνοιξη του 2020, όταν το σύνολο των ασθενών άγγιζε τους 558.

Ενώ οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί, ο αριθμός των θανάτων από την ασθένεια μέχρι στιγμής δεν έχει αυξηθεί με παρόμοιο τρόπο, μια τάση που αποδίδεται στο πρόγραμμα εμβολιασμού των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων , όπως είναι οι ένοικοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση ακολούθησε μια εξαιρετικά ήπια προσέγγιση. Αν και απαγόρευσε τις μεγάλες συναθροίσεις και εξέδωσε πολλές υγειονομικές συμβουλές, απέρριψε το εθνικό lockdown.

Όμως η προσέγγισή της δεν αποδείχθηκε ιδιαιτέρως επιτυχημένη. Η Σουηδία είδε τη θνητότητα να ανεβαίνει περίπου στους 60 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους, δέκα φορές υψηλότερη από εκείνη της Φινλανδίας ή της Νορβηγίας, οι οποίες προχώρησαν σε lockdown.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση lockdown: Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο άνοιγμα