ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Φόβοι για νέα «έκρηξη» ταραχών μετά τον θάνατο μαύρου από αστυνομικά πυρά στη Μινεάπολη

Επεισόδια στη Μινεάπολη
AP

Προβληματισμούς για νέο κύμα ταραχών σαν αυτές που ακολούθησαν τον θάνατου του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ προκαλούν οι εξελίξεις στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, όπου έλαβε χώρα χρήση δακρυγόνων και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού από πυρά αστυνομικών.  

Ο άνδρας, που ταυτοποιήθηκε από συγγενείς του ως ο 20χρονος Ντόντε Ράιτ, σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά στο Μπρούκλιν Σέντερ, βόρεια της Μινεάπολης την Κυριακή. Ο δήμαρχος επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τα ξημερώματα, ζητώντας από τους πολίτες να «μείνουν ασφαλείς και να πάνε στα σπίτια τους».

Οι εντάσεις στην πόλη είναι ήδη υψηλές, καθώς είναι σε εξέλιξη η δίκη του πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, που κατηγορείται για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ. Το δικαστήριο βρίσκεται μόλις 16 χλμ από την περιοχή των τελευταίων ταραχών, και η δίκη θα άρχιζε ξανά τη Δευτέρα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές που φώναζαν το όνομα του Ντόντε Ράιτ συγκεντρώθηκαν αργά την Κυριακή έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στο Μπρούκλιν Σέντερ. Οι εντάσεις αυξήθηκαν όταν οι αστυνομικοί φόρεσαν εξοπλισμό καταστολής ταραχών και δύο αστυνομικά οχήματα δέχτηκαν καταιγισμό από πέτρες, όπως μετέδωσε το Reuters.

Διαδηλωτές έγραψαν με κιμωλία συνθήματα σε πεζοδρόμια και άναψαν κεριά, μα η αστυνομία διέταξε τη διάλυσή τους, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου/λάμψης.

Περίπου 20 επιχειρήσεις σε κοντινό εμπορικό κέντρο υπέστησαν βανδαλισμούς, όπως μετέδωσε η StarTribune, με σποραδικές λεηλασίες σε άλλες περιοχές της Μινεάπολης.

Ο Μάικ Έλιοτ, δήμαρχος του Μπρούκλιν Σέντερ, ανακοίνωσε μέσω Twitter απαγόρευση κυκλοφορίας ως τις 6 το πρωί. Στην πόλη απεστάλησαν και δυνάμεις της Εθνοφρουράς της Μινεσότα, που ήδη βρίσκονταν στην περιοχή για τη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Μπρούκλιν Σέντερ ανέφερε πως αστυνομικοί σταμάτησαν έναν άνδρα για παραβίαση του ΚΟΚ το απόγευμα της Κυριακής και διαπίστωσαν ότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Όπως αναφέρθηκε, όταν οι αστυνομικοί πήγαν να τον συλλάβουν, ξαναμπήκε στο όχημα.

Ακολούθως αστυνομικός πυροβόλησε τον οδηγό, που οδήγησε για μερικά τετράγωνα πριν πέσει σε άλλο ένα όχημα. Διαπιστώθηκε νεκρός επί σκηνής.

Διαδηλωτές κατά της αστυνομίας συγκεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες στη Μινεάπολη για τη δίκη του Σόβιν, η οποία εισέρχεται στην τρίτη της εβδομάδα.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Εντείνονται οι έρευνες των αρχών - Πού έχουν επικεντρωθεί, τα νέα ντοκουμέντα