ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Προς απαγόρευση για περιβαλλοντικούς λόγους οι μικρές πτήσεις εσωτερικού

Air France
AP

Βουλευτές στη Γαλλία κινούνται προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης των σύντομων πτήσεων εσωτερικού όπου υπάρχει ως εναλλακτική επιλογή το ταξίδι με τρένο, με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.  

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το σαββατοκύριακο οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ ενός νομοσχεδίου για την παύση πτήσεων όπου το ίδιο ταξίδι μπορεί να γίνει με τρένο σε διάστημα μικρότερο των δυόμισι ωρών. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, δεν θα επηρεαστούν οι πτήσεις με ανταπόκριση.

Τα σχεδιαζόμενα μέτρα θα πρέπει να περάσουν και από τη Γερουσία πριν γίνουν νόμος.

Οι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο έχουν πληγεί βαρύτατα από την πανδημία του κορονοϊού, με την ιστοσελίδα Flightradar24 να αναφέρει πως ο αριθμός των πτήσεων πέρυσι ήταν μειωμένος κατά περίπου 42% σε σχέση με το 2019.

Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ταξίδια μεταξύ του Παρισιού και πόλεων όπως η Νάντη, η Λυών και το Μπορντό.

Η γαλλική κυβέρνηση ήταν αντιμέτωπη με εκκλήσεις για την επιβολή ακόμα αυστηρότερων μέτρων. Η Συνέλευση Πολιτών για το Κλίμα, την οποία είχε δημιουργήσει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το 2019 και περιελάμβανε 150 πολίτες, είχε προτείνει την κατάργηση των αεροπορικών ταξιδιών όπου μπορούσαν να γίνουν ταξίδια με τρένο σε διάστημα κάτω των τεσσάρων ωρών. Ωστόσο αυτό μειώθηκε στις δυόμισι ώρες μετά από αντιρρήσεις από κάποιες περιοχές και την Air France-KLM.

O Φρανσουά Πουπόνι, μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, είπε στο Reuters επίσης πως το σχέδιο αυτό «δεν ήταν σωστό».

«Η περιβαλλοντική επιλογή πρέπει να έχει προτεραιότητα, μα ας μην εγκαταλείπουμε τις κοινωνικές και οικονομικές επιλογές γύρω από τη βιομηχανία και τα αεροδρόμια- είναι συμπληρωματικές» είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Εντείνονται οι έρευνες των αρχών - Πού έχουν επικεντρωθεί, τα νέα ντοκουμέντα