ΚΟΣΜΟΣ

Έξαλλος ο Λαβρόφ με τον Ερντογάν: Ούτε να το διανοηθείς

Έξαλλος ο Λαβρόφ με τον Ερντογάν: Ούτε να το διανοηθείς

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στον Τούρκο πρόεδρο, ξεκαθαρίζοντας πως οποιαδήποτε εμπλοκή της Άγκυρας στο ζήτημα της Ουκρανίας θα έχει συνέπειες... 

«Το καθεστώς του Κιέβου μπορεί κάλλιστα να διαλυθεί από τις απερίσκεπτες ενέργειες και να τελειώσει άσχημα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ύστερα από την συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι.

Κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα του 2014 που οδήγησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας και στον εμφύλιο στην Ανατολική Ουκρανία, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε: «Mου φαίνεται πως τα μαθήματα έπρεπε να τα είχαν λάβει το 2014. Δυστυχώς, ακόμα αυτό δεν ισχύει. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει επιβεβαίωση αυτής της αλήθειας. Μάθαμε, ελπίζαμε, από όλους εκείνους που ενθάρρυναν τα αντι-ρωσικά και ρωσοφοβικά συναισθήματα της ουκρανικής ηγεσίας και που ενθάρρυνε την απουσία ή την επιθυμία τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της τρέχουσας κυβέρνησης του Κιέβου, να εκπληρώσουν διεθνείς νομικές συμφωνίες που κατοχυρώνονται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι οποίες ενέκριναν τις συμφωνίες του Μινσκ. Αυτό μπορεί να τελειώσει άσχημα, επειδή στην επιδίωξη της αποκατάστασης της βαθμολογίας του, τρέχοντος καθεστώτος του Κιέβου μπορεί κάλλιστα να διαλυθεί από τις απερίσκεπτες ενέργειες του».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπήρξε λάβρος και απέναντι στην Τουρκία εξαιτίας των υποσχέσεων που έδωσε ο Ερντογάν προς τον Ουκρανό ομόλογο του Ζελένσκι, μια από τις οποίες ήταν και η επιπλέον πώληση τουρκικών μαχητικών drone’ s στην Ουκρανία.
«Προτρέπουμε άμεσα όλες τις χώρες οι οποίες έχουν επικοινωνία, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, να αναλύουν την κατάσταση και τις δίχως όρια μιλιταριστικές δηλώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο. Τους προειδοποιούμε να μην δίδουν τροφή σε αυτά τα μιλιταριστικά αισθήματα».

Από την σφοδρή κριτική του Σεργκέι Λαβρόφ δεν ξέφυγαν ούτε οι ΗΠΑ. Με αφορμή την δυσαρέσκεια τους για την παρουσία του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, αντέστρεψε το νόμισμα. Όπως τόνισε: «μας ρωτούν τι κάνει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία. Η απάντηση είναι πολύ απλή, ζούμε εκεί και αυτό είναι το δικό μας κράτος. Η ερώτηση είναι τι κάνουν οι ΗΠΑ μέσω των πολεμικών τους πλοίων και των στρατιωτών, που διαρκώς προετοιμάζουν κάτι στην Ουκρανία υπό την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα εδάφη των ΗΠΑ. Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα, που παραμένει αναπάντητο».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Δύο οι ομάδες στην εκτέλεση - «Ο ένοπλος ήταν έτοιμος για μάχη»

Ροή Ειδήσεων