ΚΟΣΜΟΣ

«Καζάνι που βράζει» και πάλι οι ΗΠΑ: Δεκάδες συλλήψεις στις ταραχές στη Μινεσότα

Μινεάπολη
AP

Περίπου 40 άτομα συνελήφθησαν βόρεια της Μινεάπολης στις ΗΠΑ, σε μια δεύτερη νύχτα ταραχών μετά τον θάνατο ενός μαύρου από πυρά αστυνομικού.  

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, διαδηλωτές στο Μπρούκλιν Σέντερ αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και εκτόξευσαν αντικείμενα κατά αστυνομικών, που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου/λάμψης και δακρυγόνα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο Ντόντε Ράιτ, 20 ετών, πυροβολήθηκε, με αποτέλεσμα τον θάνατό του, αφού μια αστυνομικός πέρασε το όπλο της για το τέιζερ της.

Το συμβάν έλαβε χώρα ενώ είναι σε εξέλιξη η δίκη για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ: Σε ένα δικαστήριο σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν κατηγορείται για τον φόνο του Φλόιντ τον περασμένο Μάιο.

Η ομάδα υπεράσπισης του Σόβιν ζήτησε τη Δευτέρα να απομονωθούν οι ένορκοι, προκειμένου να μην επηρεαστούν από τα νέα γεγονότα. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αυτό.

Η αστυνομικός που πυροβόλησε τον Ράιτ είναι η Κιμ Πότερ, 48 ετών, που εργάζεται στην αστυνομία του Μπρούκλιν Σέντερ εδώ και 26 χρόνια.

Αστυνομικοί σταμάτησαν την Κυριακή τον Ράιτ για παραβίαση του ΚΟΚ, ωστόσο προέκυψε ένταση όταν προσπάθησε να επιστρέψει στο αυτοκίνητό του. Αφού τράβηξε το όπλο της, μάλλον κατά λάθος, είπε «να πάρει ο διάολος, μόλις τον πυροβόλησα».

Απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ σε τέσσερις κομητείες, με ανάπτυξη μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) ο Ματ Λάνγκερ, αξιωματικός της Minnesota State Patrol, είπε πως είχε υπάρξει επικοινωνία με διοργανωτές για να παραμείνουν οι διαδηλώσεις ειρηνικές, μα «δυστυχώς οι διοργανωτές δεν ήταν σε θέση να επηρεάσουν τις επιθυμίες του πλήθους».

Ο Λάνγκερ είπε πως οι αστυνομικοί δέχτηκαν καταιγισμό αντικειμένων, μεταξύ των οποίων και πυροτεχνημάτων.

Όπως πρόσθεσε, διαδηλωτές έσπρωχναν τους φράχτες του αρχηγείου της αστυνομίας και ως εκ τούτου ελήφθη απόφαση να απωθηθεί το πλήθος.

Υπήρξαν «σποραδικά» περιστατικά λεηλασιών στην περιοχή και σε άλλα σημεία της Μινεάπολης και του γειτονικού Σεντ Πολ.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι «κατανοητές» μα πρόσθεσε πως «θέλω να το ξεκαθαρίσω εκ νέου. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, καμία, για τις λεηλασίες».

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο Μάικ Έλιοτ, δήμαρχος του Μπρούκλιν Σέντερ, είπε ότι είχε μιλήσει με τον πατέρα του Ντόντε Ράιτ και θα «έκανε τα πάντα για να διασφαλίσει πως θα απονεμηθεί δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με την αστυνομία το περιστατικό φαίνεται να οφείλεται σε εκπυρσοκρότηση κατά λάθος. Ο Τιμ Γκάνον, επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα έπαιξε βίντεο από την κάμερα που φορούσε η αστυνομικός, όπου φαίνεται ο Ράιτ να προσπαθεί να πάει πίσω στο αυτοκίνητό του καθώς οι αστυνομικοί προσπαθούν να του βάλουν χειροπέδες. Αστυνομικός ακούγεται να λέει «τέιζερ, τέιζερ, τέιζερ»- όπως προβλέπεται πριν τη χρήση του. Ο Ράιτ φαίνεται να μπαίνει στο αυτοκίνητό του και να απομακρύνεται, ενώ η ίδια αστυνομικός παραδέχεται πως τον πυροβόλησε.

Τραυματισμένος θανάσιμα, ο Ράιτ τράκαρε μετά από λίγο.

«Είναι η πεποίθησή μου πως η αστυνομικός ήθελε να χρησιμοποιήσει το τέιζερ της μα τον πυροβόλησε μια φορά» είπε ο Γκάνον, προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να πω κάτι για να μειώσω τον πόνο».

Η αστυνομικός έχει τεθεί σε υποχρεωτική άδεια. Ο δήμαρχος Έλιοτ έχει πει ότι θα έπρεπε να απολυθεί.

Πηγή: BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στην Κυψέλη: Έγκυος η γυναίκα που καταγγέλλει επίθεση με καυστικό υγρό