ΚΟΣΜΟΣ

Διώρυγα του Σουέζ: Η Αίγυπτος κατέσχεσε το "Ever Given" - Ζητά αποζημίωση 900 εκατομμύρια δολάρια

Πλοίο Ever Given

Το πλοίο "Ever Given" που μπλόκαρε το Σουέζ της Αιγύπτου και παρέλυσε το παγκόσμιο εμπόριο για σχεδόν μια εβδομάδα έχει κατασχεθεί από την Αίγυπτο  έως ότου οι ιδιοκτήτες του πληρώσουν 900 εκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν οι Αρχές της Διώρυγας την Τρίτη.

Το ποσό αντιστοιχεί στη συνολική αποζημίωση που ζητά η Αίγυπτος, μεταξύ άλλων για τα χαμένα έσοδα από τα πλοία που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν περάσει από τη διώρυγα, τον εξοπλισμό και τα εργατικά για τις 144 ώρες που χρειάστηκαν για την απελευθέρωση του πλοίου.

Σημειώνεται ότι, μετά την αποκόλλησή του, το 400 μέτρων φορτηγό πλοίο ρυμουλκήθηκε στην Great Bitter Lake όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Εκεί παραμένουν εγκλωβισμένα και τα 25 μέλη του πληρώματός του, όλοι Ινδοί.

Η απόφαση περί κατάσχεσης του Ever Given εκδόθηκε από δικαστήριο στην Ismailia μια πόλη στη δυτική ακτή του καναλιού. Σύμφωνα με τη Διοίκηση της Διώρυγας του Σουέζ που αιτήθηκε την κατάσχεση, το αιγυπτικό δίκαιο ναυτικού εμπορίου επιτρέπει την «προληπτική κατάσχεση» πλοίων με μεγάλα χρέη - συμπεριλαμβανομένων και των χρεών από ατύχημα.

«Το πλοίο θα παραμείνει εδώ έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες και καταβληθεί η αποζημίωση. Τη σιγμή που συμφωνήσουν για την απόδοση της αποζημίωσης, θα επιτραπεί ο κατάπλους του πλοίου» ξεκαθάρισε ο Osama Rabie, επικεφαλής της Διοίκησης της Διώρυγας του Σουέζ (SCA).

Η κυκλοφορία στη Διώρυγα, από την οποία διακινείται περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου εμπορίου, επαναλήφθηκε στις 29 Μαρτίου αφότου το πλοίο ρυμουλκήθηκε με τη βοήθεια διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Πάνω από 400 πλοία εγκλωβίστηκαν βόρεια και νότια της Διώρυγας για έξι ημέρες, δημιουργώντας τεράστια συμφόρηση.

Σύμφωνα με την SCA, η Αίγυπτος κατέγραφε απώλειες μεταξύ 12 εκατομμυρίων και 15 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα όσο το κανάλι παρέμενε αποκλεισμένο.

Μια από τις κύριες πηγές εσόδων της χώρας, το πέρασμα αυτό απέφερε περίπου 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κάιρο το 2019-2020.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Η επιδημία δεν έχει «κοπάσει» - Τι είπε για το Πάσχα