ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικά ραντάρ για stealth αεροσκάφη και πολυηχητικούς πυραύλους στην Αρκτική

Ρωσικά ραντάρ στην Αρκτική
Ρωσικά ραντάρ στην Αρκτική
AP

Ραντάρ Rezonans-N, ικανά – σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους- να εντοπίζουν πολυηχητικούς (hypersonic- με ταχύτητα πέντε φορές αυτή του ήχου και άνω) πυραύλους και αεροσκάφη με τεχνολογία stealth θα τεθούν σε υπηρεσία στην Αρκτική όχι αργότερα από τον Ιούνιο του 2021, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ο στρατηγός Αλεξάντερ Σραμτσένκο, διευθυντής του Κέντρου Επιστημών και Έρευνας Rezonans.

«Ο τρίτος σταθμός ραντάρ Rezonans-N θα τεθεί σε υπηρεσία στη Νόβαγια Ζεμλιά αυτόν τον Μάιο ή Ιούνιο» είπε χαρακτηριστικά.

Άλλοι δύο σταθμοί, ο τέταρτος και ο πέμπτος συνολικά, θα τεθούν σε υπηρεσία στην Αρκτική κατά τα τέλη του 2021. «Μέχρι τα τέλη του έτους, σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία δύο επιπλέον σταθμούς Rezonans-N στην Αρκτική- στη Γκρέμιχα και το Ζαπολιαρνόγιε» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως το ραντάρ στο Ζαπολιαρνόγιε, περίπου 30 χλμ μακριά από τα σύνορα Ρωσίας- Νορβηγίας, θα διασφαλίζει «συνεχή έλεγχο του εναερίου χώρου πάνω από τις βόρειες περιοχές της Νορβηγίας και της Φινλανδίας».

Υποτίθεται πως τα συγκεκριμένα ραντάρ χρησιμοποιούν τεχνολογία που επιτρέπει τον εντοπισμό αεροσκαφών που χρησιμοποιούν stealth τεχνολογία, καθώς και στόχους που πετούν σε πολυηχητικές ταχύτητες, μέχρι και 20 Μαχ (20 φορές την ταχύτητα του ήχου). Το ραντάρ μπορεί να βρίσκει αεροπορικούς στόχους σε απόσταση 600 χλμ και βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 1.200 χλμ και ύψος 100 χλμ.

Οι ανακοινώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα στο ευρύτερο πλαίσιο της αύξησης της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος στην Αρκτική, καθώς και αναφορών για δοκιμές «υπερόπλων» που προκαλούν προβληματισμό στη Δύση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Πότε ανοίγουν εστίαση, δημοτικά - Θα «ξεκλειδώσουν» οι μετακινήσεις για το Πάσχα