ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Πότε ανοίγουν εστίαση, δημοτικά - Θα «ξεκλειδώσουν» οι μετακινήσεις για το Πάσχα

Lockdown: Πότε ανοίγουν εστίαση, δημοτικά - Θα «ξεκλειδώσουν» οι μετακινήσεις για το Πάσχα

Άρση lockdown: Τον δύσκολο γρίφο της άρσης του lockdown καλούνται να λύσουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, ενόψει του Πάσχα και του επίσημου ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Η πίεση, ωστόσο, που εξακολουθεί να δέχεται το ΕΣΥ, με το «μαύρο» ρεκόρ των διασωληνωμένων που σημειώθηκε την Τρίτη, κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να σχεδιάζει την επιστροφή στην κανονικότητα με πολύ προσεκτικά βήματα.

Στον πρώτο τομέα που πάτησε το restart η κυβέρνηση, ήταν το λιανεμπόριο που ανέβασε ρολά τη Δευτέρα 5 Απριλίου με αρκετούς, ωστόσο, περιορισμούς, τόσο με click away και click inside. Ενώ, ακολούθησε μία εβδομάδα μετά, το άνοιγμα των Λυκείων της χώρας, με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία μετά από 5 μήνες τηλεκπαίδευσης.

Εν αναμονή της επόμενης βαλβίδας αποσυμπίεσης βρίσκονται, όμως, χιλιάδες επιχειρηματίες της χώρας, που έχουν «γονατίσει» από τα μέτρα και τους περιορισμούς. Ωστόσο, το όποιο άνοιγμα γίνει, θα εξαρτηθεί, όπως τονίζουν καθημερινά τόσο τα κυβερνητικά στελέχη όσο και τα μέλη της επιτροπής του υπ. Υγείας, μόνο από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Αν και τα αυξημένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη (13.04) από τον ΕΟΔΥ σήμαναν συναγερμό, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό χθες, η θετικότητα, έχει εμφανίσει μία πτωτικότητα, γεγονός που επιτρέπει στους ειδικούς να κάνουν λόγο για την αρχή της αποκλιμάκωσης.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr o καθηγητής Πνευμονολογίας, και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Νίκος Τζανάκης αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα είπε ότι, «με εξαίρεση τους δείκτες των μονάδων και των θανάτων, υπάρχει σταθεροποίηση στις νοσηλείες και στα κρούσματα, μια οριζοντίωση. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί και θα αυξηθεί και άλλο και σίγουρα θα φτάσουμε τους 850».

Ο οδηγός της χαλάρωσης των μέτρων

Οι δραστηριότητες που ανοίγουν από Δευτέρα

Η πρόταση της υπουργείου Ανάπτυξης προς τους επιστήμονες - οι οποίοι θα συνεδριάσουν την Παρασκευή - είναι να εξετάσουν το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και των mall, καθώς και των κέντρων αισθητικής.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί και το άνοιγμα των φροντιστηρίων για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο Newsbomb.gr, «Η πρώτη μέριμνα είναι να σταματήσει ένας αναγκαστικός αθέμιτος ανταγωνισμός με τα εμπορικά κέντρα και τα mall που παραμένουν κλειστά», τόνισε και πρόσθεσε πως, «εάν μπορέσουμε να έχουμε αύριο τα self test για το λιανεμπόριο σε χρήση όπως έχουμε σχεδιάσει, θα μπορούμε να πάμε σε ένα πιο διευρυμένο άνοιγμα την Παρασκευή».

Παράλληλα κ. Γεωργιάδης εισηγείται και το άνοιγμα του λιανεμπορίου άμεσα, χωρίς τους περιορισμούς του click inside. Προτείνει, δηλαδή, οι αγορές από την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο τη Μεγάλη Εβδομάδα να γίνονται με φυσική παρουσία στα καταστήματα.

Ο γρίφος του Πάσχα

Με το Πάσχα να είναι προ των πυλών, οι πολίτες κουρασμένοι από το πολύμηνο lockdown, φοβούνται - και όχι άδικα - ότι μπορεί να κάνουν Ανάσταση για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο μπαλκόνι.

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι για το Πάσχα στο χωριό. Δύο εβδομάδες σε αύτη την πανδημία είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν είναι υγειονομικά εφικτό θα το κάνουμε», τόνισε το πρωί της Τετάρτης ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr

Η επιθυμία, άλλωστε, της κυβέρνησης είναι το Πάσχα να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, οι μετακινήσεις εκτός νομού του Πάσχα, αν δώσει το «πράσινο φως» η επιτροπή, θα επιτραπούν για τρεις κατηγορίες πολιτών.

  • Αυτοί που έχουν υποβληθεί σε self test και έχουν αρνητική βεβαίωση από την πλατφόρμα.
  • Αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχουν πάρει τη σχετική πιστοποίηση.
  • Αυτοί που έχουν νοσήσει από κορονοϊό και έχουν αναρρώσει.

Έτσι, την Παρασκευή 23 Απριλίου ή το αργότερο την Δευτέρα 26 Απρίλιου οι λοιμωξιολόγοι, έχοντας στα χέρια τους τα στοιχεία από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, αναμένεται να αποφασίσουν αν θα απελευθερώσουν τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Η επιστροφή της εστίασης

Ο κλάδος που έχει «χτυπηθεί» όσο κανείς άλλο, αυτός της εστίασης, αναμένεται να ανεβάσει ρολά μετά το Πάσχα. Ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τριτολογία του στη συζήτηση για την πανδημία και την οικονομία στη Βουλή, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, είπε πως η εκτίμησή του είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα.

«Θα μπορούσε να ανοίξει ο τουρισμός χωρίς την εστίαση; Θεωρητικά ναι. Θα ήταν σωστό; Προφανώς όχι», είπε για την εστίαση στο Newsbomb.gr o κ. Γεωργιάδης, για να συμπληρώσει: «Δουλεύουμε για να ανοίξει ο τουρισμός μαζί με την εστίαση και το πρόγραμμα στήριξης που δουλεύουμε είναι για να στηρίξει την εστίαση περίπου σε αυτή την περίοδο».

«Όλα αυτά τα λέμε υπό την αίρεση της πανδημίας και ότι θα μας το επιτρέπει η υγειονομική κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Την ίδια εκτίμηση, για άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα, κατέθεσε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Γ. Σταμπουλίδης.

«Ο καιρός είναι σύμμαχός μας. Έχουμε κάνει και ενέργειες προκειμένου να αυξηθεί ο εξωτερικός χώρος πολλών μαγαζιών. Θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες», είχε αποκαλύψει προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο OPEN.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA και αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, η εστίαση θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους την Τρίτη του Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει με αυστηρά μέτρα για τους εργαζομένους και τους πελάτες (self tests, αποστάσεις), ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει μειωμένο ωράριο.

Πότε επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές γυμνασίων - Λυκείων

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι η επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Άλλωστε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε δηλώσει για τα δημοτικά και τα γυμνάσια πως δεν θα ανοίξουν πριν από το Πάσχα. «Ξεκίνησε το άνοιγμα των λυκείων, πηγαίνουμε βήμα- βήμα. Δύο εβδομάδες μένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, συνεχίζεται κανονικά η τηλεκπαίδευση για τις άλλες ηλικίες», είχε δηλώσει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr: Νωρίς για το Πάσχα στο χωριό - Δουλεύουμε για να ανοίξει η εστίαση