ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Πόλεμος για τις στολές στην κηδεια- Έξαλλη η βασίλισσα Ελισάβετ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Πόλεμος για τις στολές στην κηδεια- Έξαλλη η βασίλισσα Ελισάβετ

Την ώρα που η Βασίλισσα Ελισάβετ θρηνεί για το θάνατο του συζύγου της καλείται να ασχοληθεί με «καπρίτσια», διαδικαστικές λεπτομέρειες και «αγκάθια» της τελευταίας στιγμής, λίγο πριν από το τελευταίο αντίο στον Πρίγκιπα Φίλιππο το μεσημέρι του Σαββάτου. Μετά απο ένα μίνι σκάνδαλο που λίγο έλειψε να προκαλέσει νέα επεισόδια στο Μπάκιχαμ και μάλιστα σε μία στιγμή πένθους, η 94χρονη μονάρχης με μία εντολή της τελευταίας στιγμής, έσωσε τα προσχήματα.

Ο «πόλεμος της στολής» όπως τον βάφτισαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο Παλάτι, παραμονές της τελετής του Σαββάτου.

Θέμα του το επίσημο ένδυμα που θα φορούσαν στην κηδεία του «παππού του έθνους», ο Πρίγκιπας Χάρι και ο Πρίγκιπας Άντριου, δύο «έκπτωτοι» γαλαζοαίματοι και οι μοναδικοί που είχαν αξιοσημείωτη στρατιωτική καριέρα, μετά τον εκλιπόντα δούκα του Εδιμβούργου.Η 94χρονη βασίλισσα -συνηθισμένη στις κρίσεις και τις ενδοοικογενειακές εντάσεις- παρενέβη και για μία ακόμη φορά...έδρασε πυροσβεστικά.

Τι είναι ο «πόλεμος της στολής;»

Όλα ξεκίνησαν όταν ο γιός της Πρίγκιπας Άντριου, ο άνθρωπος που προκάλεσε πρόσφατα μεγάλη αναταραχή στην Βασιλική Οικογένεια εξαιτίας των αποκαλύψεων για την στενή σχέση που είχε με τον παιδόφιλο μεγιστάνα Τζέφρι Επστάιν απαίτησε να παραβρεθεί στην κηδεία του πατέρα του με τη στολή του ναυάρχου.

Στον Άντριου είχε αποδοθεί τιμητικά ο βαθμός του υποναυάρχου στα 55α του γενέθλια το 2015 και στα 60α του γενέθλια επρόκειτο να προαχθεί σε Ναύαρχο κάτι όμως που «πάγωσε» μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του με τον Επστάιν.

Στρατιωτική στολή όμως θα ήθελε ιδανικά να φορέσει ιδανικά και ο Πρίγκιπας Χάρι για να τιμήσει τον παππού του και μάλιστα εκείνη που φορούσε στο γάμο του τον Μάιο του 2018, τη στολή δηλαδή από το σύνταγμα ιππικού του Βρετανικού Στρατού Blues and Royals.

Kάτι τέτοιο όμως δεν θα μπορούσε να γίνει γιατί ο δούκας του Σάσεξ παραιτήθηκε επίσημα από τα βασιλικά του καθήκοντα και μετακόμισε μαζί με τη σύζυγό του Μέγκαν Μάρκλ στις ΗΠΑ.

Τι διέταξε η Ελισάβετ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας

Ο 36χρονος Χαρι λοιπόν θα ήταν το μόνο μέλος της βασιλικής οικογένειας -μαζί με τον «ατιμασμένο» θείο του Άντριου που θα εμφανιζόταν στην κηδεία του Παππού του χωρίς στολή.

Και κάπου εδώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Mail σε μία αιφνίδια απόφαση της τελευταίας στιγμής η βασίλισσα Ελισάβετ διέταξε ότι κανένας δε θα φορέσει στρατιωτική στολή στη διάρκεια της τελετής.


Όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας -με βάση την εντολή της- θα δώσουν το παρών με μαύρο επίσημο ένδυμα με στόχο να δείξουν ενωμένο μέτωπο και να αποχαιρετήσουν τον Πρίγκιπα Φίλιππο όπως του αρμόζει. Οι άνδρες θα φοράνε κοστούμι και μαύρη γραβάτα και οι γυναίκες λιτά, μαύρα φορέματα.

Θα είναι μόλις η δεύτερη φορά εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα που τα μέλη της βασιλικής Οικογένειας δεν θα φοράνε στολή στην κηδεία ενός μονάρχη ή του συζύγου τους.

Καιρός να επουλωθούν οι πληγές του Μegxit


Σύμφωνα με τη Daily Mail η βασίλισσα ήθελε να διατηρήσει την οικογενειακή ενότητα, αλλά και να «διαφυλάξει ιδιαίτερα τον Πρίγκιπα Χάρι από ένα δημόσιο εξευτελισμό» μετά τα τελευταία γεγονότα και τη συνέντευξη του ζεύγους Σάσεξ στην Όπρα Γουίνφρεϊ.

Η κίνηση αυτή της Ελισάβετ είναι μία πρωτοβουλία για να γεφυρώσει τις σχέσεις μέσα στο Παλάτι, ένα «κλαδί ελιάς» προς τον εγγονό της Χάρι μετά το πολυσυζητημένο «Μegxit» και τα όσα ακολούθησαν.

Πιστεύεται ότι υπάρχει μια πραγματική επιθυμία από την πλευρά της «πληγωμένης» βασίλισσας να αρχίσούν να αποκαθίστανται οι σχέσεις και να γεφυρωθεί το χάσμα ιδιαίτερα μεταξύ του Χάρι και του μεγαλύτερου αδελφού του Γουίλιαμ.


Η κηδεία του αγαπημένου τους παππού και το γεγονός ότι οι δύο Πρίγκιπες θα βαδίσουν δίπλα δίπλα μετά από πολύ καιρό, είναι μία «ευκαιρία» για να ξεχάσουν τις διαφορές τους και να θυμηθούν όλα όσα τους ενώνουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Τα δρομολόγια, οι πρόβες και η χρονομέτρηση -Ήθελαν το τέλειο έγκλημα οι δράστες