ΚΟΣΜΟΣ

Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο: Ποιος ήταν ο πρόεδρος του Τσαντ, που σκοτώθηκε στη μάχη

Ο πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί
AP

Ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο, πρώην αξιωματικός του στρατού ο οποίος κατέλαβε με τα όπλα την εξουσία και κυβέρνησε τη χώρα αυτή της κεντρικής Αφρικής επί 30 χρόνια, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 68 ετών από τα τραύματα που υπέστη σε μάχη με αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ποιος ήταν

Ο Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο έχασε τη ζωή του μία ημέρα αφότου ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 11ης Απριλίου, τις οποίες είχαν μποϊκοτάρει τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Ντεμπί εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις στα χρόνια του 1970, όταν το Τσαντ σπαρασσόταν από έναν μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο. Εκπαιδεύθηκε στρατιωτικά στη Γαλλία και πήρε δίπλωμα πιλότου. Επέστρεψε στο Τσαντ το 1978, υποστήριξε τον πρόεδρο Ισέν Αμπρέ και έγινε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

Ήταν ιδιαίτερα ικανός από στρατιωτικής άποψης και κατάφερε να επιζήσει πολυάριθμων αποπειρών πραξικοπήματος και εξεγέρσεων. Ο Ντεμπί ουδέποτε δίστασε να βρεθεί στο μέτωπο με στρατιωτική στολή ανάμεσα στους στρατιώτες. Πέρυσι τιμήθηκε με τον τίτλο του Στρατάρχη του Τσαντ.

Κατέλαβε την εξουσία το 1990, ηγούμενος ενός ανταρτικού στρατού που εξαπέλυσε μια επίθεση τριών εβδομάδων από την περιφέρεια Νταρφούρ του γειτονικού Σουδάν για να ανατρέψει τον Αμπρέ, έναν άνθρωπο που κατηγορούνταν ότι είχε υποκινήσει δεκάδες χιλιάδες πολιτικές δολοφονίες.

Το καθεστώς του Ντεμπί καταγγέλλεται τακτικά από τις διεθνείς ΜΚΟ ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στα χρόνια του 1990, η Προεδρική Φρουρά του και η αστυνομία του κατηγορούνταν για δολοφονίες σε μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο πιο πρόσφατα οι μέθοδοί του ήταν λιγότερο βίαιες, αν και εξακολουθούσε να κυβερνά με τον εκφοβισμό και τον νεποτισμό, σύμφωνα με τους επικριτές του.

Οι δυτικές χώρες θεωρούσαν τον Ντεμπί σύμμαχο στη μάχη εναντίον ισλαμιστικών εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως η Μπόκο Χαράμ στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ, και οργανώσεων που συνδέονται με την αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή του Σαχέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Σκέψεις για μήνυμα Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό τις επόμενες μέρες