ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Η ΕΕ ετοιμάζεται να προσφύγει εναντίον της AstraZeneca για τις δόσεις εμβολίων

Εμβόλιο AstraZeneca
AP

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προσφύγει νομικά εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, ανέφερε το Politico αργά χθες Τετάρτη επικαλούμενο πέντε μη κατονομαζόμενους Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Σε συνεδρίαση που είχαν χθες Τετάρτη Ευρωπαίοι διπλωμάτες, η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ δήλωσε ότι θα στήριζε μια προσφυγή κατά της φαρμακοβιομηχανίας για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων του εμβολίου της κατά της covid-19 στην Ένωση, σύμφωνα με το Politico.

Στόχος της προσφυγής είναι η AstraZeneca να υποχρεωθεί να παραδώσει στην ΕΕ τις δόσεις του εμβολίου της που αναφέρονται στο συμβόλαιο που έχει συνάψει με το μπλοκ, εξήγησε διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Δύο από τους διπλωμάτες είπαν ότι υπάρχει προθεσμία αργότερα μέσα στην εβδομάδα, μέχρι την οποία οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να υπογράψουν σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών.

Η AstraZeneca προκάλεσε την οργή της ΕΕ τον Ιανουάριο, όταν ανακοίνωσε πως δεν θα ήταν σε θέση να παρέχει τον αριθμό των δόσεων που είχε συμφωνηθεί αρχικά. Μέχρι το τέλος του τριμήνου, η εταιρεία παρέδωσε 30 εκατ. δόσεις στις χώρες της ΕΕ αντί για τα 100 εκατ. για τα οποία είχε δεσμευτεί. Οι ελλείψεις σε εμβόλια έχουν προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στις εκστρατείες εμβολιασμών στην Ένωση.

Η εταιρεία προβλέπει ότι θα παραδώσει περίπου 70 εκατ. δόσεις ως τα τέλη του δεύτερου τριμήνου, ενώ ήταν να παραδώσει και τα 300 εκατ. δόσεις που είχαν συμφωνηθεί στο συμβόλαιο με την ΕΕ.

Με πληροφορίες από Reuters, Politico

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πολεμικό Ναυτικό: Έρχονται οι «φονιάδες» των τουρκικών υποβρυχίων-Το 2021 το πρώτο Romeo στην Ελλάδα