ΚΟΣΜΟΣ

Ο κορονοϊός έφτασε στο Έβερεστ

Έβερεστ
AP

Τουλάχιστον ένας ορειβάτης που ανέβηκε στο Έβερεστ βρέθηκε θετικός στην Covid-19, λίγες εβδομάδες αφού η υψηλότερη κορυφή του κόσμου άνοιξε ξανά για τους ορειβάτες, έχοντας παραμείνει κλειστή για έναν χρόνο.

Ο Νορβηγός ορειβάτης Έρλεντ Νες ήταν σε απομόνωση στο νοσοκομείο για οκτώ νύχτες λόγω του ιού, όπως είπε στο BBC. Σύμφωνα με αναφορές, θετικός βρέθηκε και ένας Σέρπα στην ομάδα του.

Το ξέσπασμα του κορονοϊού αποτελεί πολύ σοβαρό πλήγμα για το Νεπάλ, που βασίζεται πάρα πολύ στα έσοδα από τις αποστολές στο Έβερεστ.

Ο Νες δεν γνωρίζει πού μπορεί να κόλλησε τον ιό, ωστόσο εκτιμά πως μπορεί να συνέβη σε ένα από τα καταστήματα τσαγιού στην Κοιλάδα Χουμπού.

Όπως πρόσθεσε, θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα για να προστατευτεί, όπως το να είναι πιο επιμελής ως προς το πλύσιμο των χεριών και να φορά μάσκα όλη μέρα.

«Δεν χρησιμοποιούσαν πολλοί μάσκες στο ταξίδι» είπε ο Νες, που ένιωθε άρρωστος για περίπου έξι ημέρες στα βουνά πριν απομακρυνθεί με ελικόπτερο στις 15 Απριλίου.

Τον πήγαν σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία στο Κατμαντού και βρέθηκε τρεις φορές θετικός στον ιό. Έκτοτε έχει αναρρώσει, καθώς βρέθηκε αρνητικός στις 22 Απριλίου.

Εκατοντάδες ξένοι ορειβάτες αναμένεται να επιχειρήσουν ανάβαση αυτή την ανοιξιάτικη σεζόν, που άρχισε τον Απρίλιο, μετά από το κλείσιμο λόγω της πανδημίας.

Πέρα από τα έσοδα από τον τουρισμό, το Νεπάλ εισπράττει περίπου 4 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο εκδίδοντας άδειες ανάβασης στο Έβερεστ, σύμφωνα με την Kathmandu Post. Όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Νεπάλ πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ για Covid, που έχει γίνει 72 ώρες πριν την πρώτη τους πτήση, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης του Νεπάλ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα: Σχέδιο της ΕΛΑΣ για τους «ανυπάκουους» - «Σφραγίζονται» διόδια, πιάνουν δουλειά τα drones