ΚΟΣΜΟΣ

SpaceX: Πρώτη επανδρωμένη πτήση στον ISS με πύραυλο που είχε χρησιμοποιηθεί ξανά

SpaceX: Πρώτη επανδρωμένη πτήση στον ISS με πύραυλο που είχε χρησιμοποιηθεί ξανά
AP

Η NASA και η SpaceX του Έλον Μασκ εκτόξευσαν επιτυχώς τετραμελή ομάδα αστροναυτών, σε μια πτήση προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό νωρίς την Παρασκευή- στην πρώτη επανδρωμένη πτήση σε τροχιά με πύραυλο που είχε χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη αποστολή.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η κάψουλα Endeavour, τύπου Crew Dragon, εκτοξεύτηκε με πύραυλο Falcon 9 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Το πλήρωμα αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του, σε τροχιά περίπου 400 χλμ πάνω από τη Γη, νωρίς το Σάββατο, μετά από μία πτήση διάρκειας περίπου 24 ωρών.

Η αποστολή αυτή είναι η δεύτερη επανδρωμένη «επιχειρησιακού» τύπου από τη NASA με κάψουλα Crew Dragon από πέρυσι που οι ΗΠΑ άρχισαν ξανά να στέλνουν αστροναύτες στο Διάστημα από αμερικανικό έδαφος, μετά από εννιά χρόνια (το πρόγραμμα του διαστημικού λεωφορείου είχε τερματιστεί το 2011). Επίσης, είναι η τρίτη επανδρωμένη πτήση στο πλαίσιο της συνεργασίας της NASA με τη SpaceX (η πρώτη είχε δοκιμαστικό χαρακτήρα και η δεύτερη ήταν η πρώτη «κανονική»).

Το πλήρωμα (Crew 2) αποτελείται από δύο αστροναύτες της NASA, τους Σέιν Κίμπρο και Μέγκαν Άρθουρ, τον Ιάπωνα Ακιχίκο Χοσίντε και τον Γάλλο Τομάς Πεσκέτ του ΕΟΔ.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα 2021 - Μετακίνηση εκτός νομού: Η απόφαση - Αυτές οι μετακινήσεις απαγορεύονται