ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία κορονοϊός : Η χώρα αυστηροποιεί τα περιοριστικά μέτρα παρά τις επικρίσεις

Γερμανία κορονοϊός : Η χώρα αυστηροποιεί τα περιοριστικά μέτρα παρά τις επικρίσεις

Σε  νέα αυστηρότερη φάση περιορισμών της κοινωνικής ζωής εισέρχεται σήμερα η Γερμανία, όπου προβλέπεται και ενδεχόμενη επιβολή εθνικού lockdown. Η  υιοθέτηση της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας που ενισχύει τις εξουσίες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού αφαιρεί τις εξουσίες απο τα κρατίδια και επιβάλλει κοινή γραμμή κατά της πανδημίας.

Την ώρα που πολλές χώρες – όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελβετία-- έχουν χαλαρώνουν τους περιορισμούς, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα ενεργοποιώντας το “φρένο έκτακτης ανάγκης”, το οποίο περιλαμβάνεται στη μεταρρύθμιση για την προστασία από τις μολυσματικές ασθένειες.

Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε αυτή την εβδομάδα από τη Μπούντεσταγκ παρά τις αντιδράσεις χιλιάδων επικριτών που βγήκαν στους δρόμους της Γερμανίας για να διαδηλώσουν. Ουσιαστικά μεταφέρει τη διαδικασία απόφασης και επιβολής μέτρων γα την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 από τα κρατίδια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το “φρένο έκτακτης ανάγκης” προβλέπει την επιβολή συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού πάνω από το όριο των 100 ανά 100.000 κατοίκους επί τρεις ημέρες.

Αν ο δείκτης κρουσμάτων υπερβεί το 100, επιβάλλεται αυτομάτως μεταξύ άλλων απαγόρευση της κυκλοφορίας από 22:00 έως 5:00, κλείνουν οι επιχειρήσεις εστίασης, ενώ τα καταστήματα λιανικής πώλησης λειτουργούν μόνο με ραντεβού και αρνητικό τεστ για κορονοϊό. Αν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 150, τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με το σύστημα click & collect, ενώ στα 165 κρούσματα κλείνουν και τα σχολεία.

Χθες ο δείκτης κρουσμάτων ανήλθε κατά μέσο όρο σε 164 ανά 100.000 κατοίκους σε όλη τη Γερμανία, στην οποία δεν έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής περιορισμοί τόσο αυστηροί όσο σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

“Είναι δύσκολο, βαραίνει όλους μας, όμως είναι απαραίτητο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα”, τόνισε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Στόχος είναι να “σπάσει το τρίτο κύμα του ιού” και στη συνέχεια “να ανοίξουμε σταδιακά με ενισχυμένη χρήση των τεστ”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αυτόματη ενεργοποίηση του “φρένου έκτακτης ανάγκης” αναμένεται να τερματίσει τις εντάσεις μεταξύ των κρατιδίων, τα οποία καθορίζουν δικές τους πολιτικές σε θέματα υγείας και παιδείας, κάποια από τα οποία μέχρι τώρα αγνοούσαν τα αυστηρά μέτρα.

Έντονες αντιδράσεις

Για την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ είναι σημαντικό να αναλάβει τον έλεγχο της διαχείρισης της πανδημίας. Μέχρι στιγμής στη Γερμανία περισσότεροι από 81.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από covid-19 και το τρίτο κύμα της επιδημίας, το οποίο εξαπλώνεται γοργά λόγω των πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του, σύμφωνα με τους ιολόγους.

Όμως το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τους φιλελεύθερους του FDP, καθώς κρίνεται αντισυνταγματικό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καρλσρούης έχει ήδη λάβει 25 προσφυγές εναντίον της νομοθεσίας, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Μία από αυτές την κατέθεσε το βαυαρικό κόμμα “Freie Waehler” (Ελεύθεροι Ψηφοφόροι), σύμμαχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που κυβερνούν το κρατίδιο αυτό, το οποίο επιθυμεί την ακύρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της αναστολής της λειτουργίας των καταστημάτων.

Αλλά και ο πρωθυπουργός της Έσσης, ο Φόλκερ Μπουφιέ, εκτίμησε ότι το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο τοπικά και ως “έσχατη λύση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα έμοιαζε ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος: Η «ακτινογραφία» μιας υποθετικής σύρραξης