ΚΟΣΜΟΣ

Η Γενοκτονία των Αρμενίων βάζει τον Ερντογάν στο περιθώριο - «Βομβαρδισμός» Μπάιντεν στην Τουρκία

Ερντογάν
AP Images

Γενοκτονία των Αρμενίων: Η αναγνώρισή της από τον Τζο Μπάιντεν οδηγεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία στη διεθνή απομόνωση. Ο τελευταίος και πιο... καθοριστικός κρίκος στην αλυσίδα των κινήσεων της Ουάσινγκτον κατά της Άγκυρας.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελεί ένα βαθύ «ρήγμα» στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας το οποίο θα επιφέρει συνέπειες. Ήταν ένα ακόμα «χτύπημα», άλλωστε, από πλευράς ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μετά τις κυρώσεις για τους S-400 και το γεγονός ότι η γειτονική χώρα έμεινε… πανηγυρικά εκτός του προγράμματος των F-35.

Έγινε για ακόμα μια φορά αντιληπτό, πως ο Τζο Μπάιντεν μόνο... φιλικά διακείμενος δεν είναι προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις πολιτικές του. Τη στιγμή που η Τουρκία μαστίζεται από εσωτερικά προβλήματα, αποτελέσματα της καθεστωτικής πολιτικής του σουλτάνου, η διεθνής απομόνωση πλησιάζει με ταχύτατα βήματα και ο προβληματισμός μεγαλώνει.

Όσο και αν ο Ερντογάν ανακοινώνει μεγαλεπίβολα σχέδια, «Φαραωνικά» έργα και θεωρεί ότι μπορεί να κάνει την Τουρκία μια παγκόσμια δύναμη, η πραγματικότητα έρχεται να τον διαψεύσει κατηγορηματικά και με τον πλέον σκληρό τρόπο. Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι ΗΠΑ έχουν καθίσει ανοικτά πια απέναντι από την Άγκυρα, η εξέλιξη των πραγμάτων μόνο... ευοίωνη δεν μοιάζει για τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος ήδη έχει αρχίσει να νιώθει ότι το τέλος μπορεί να είναι πιο κοντά από ποτέ...

Η δήλωση αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τον Μπάιντεν

Την ημέρα που συμπληρώθηκαν 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, η Ουάσινγκτον αναγνώρισε και τυπικά πια τα μαρτύρια ενός έθνους που η Άγκυρα καταδιώκει μέχρι τις μέρες μας. Θυμίζουμε πως από το 2019 το Κογκρέσο είχε ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας, πλην όμως ο πρόεδρος Τραμπ είχε αρνηθεί να προχωρήσει σε επίσημη δήλωση για να μην διαταράξει τις σχέσεις με την Τουρκία.

Στη δήλωση του Τζο Μπάιντεν, ο όρος «Γενοκτονία» αναφέρεται δυο φορές. Τόσο στην αρχή του μηνύματος για την ημέρα μνήμης των θυμάτων, όσο και στην κατακλείδα της. «Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σαν σήμερα», είναι η τελευταία φράση της δήλωσης του Αμερικανού προέδρου που δεδομένα έχει προκαλέσει αναταραχή, «παγωμάρα» και εκνευρισμό στην Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκουwhitehouse.gov

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν:

Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν μέχρι θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern, έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του τι συνέβη να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά τους. Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε ό, τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον - προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και της μισαλλοδοξίας, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα.

«Πολιτικοποίηση από τρίτους» κατήγγειλε ο Ερντογάν, «βράζουν» στην Άγκυρα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε «τρίτους» ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις, οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς, πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη ελάχιστα λεπτά μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου το απόγευμα του Σαββάτου (24.04).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε πως «τα λόγια δεν μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία». Μάλιστα, ανέφερε πως η Τουρκία δεν έχει να μάθει τίποτα και από κανέναν για το παρελθόν της, κάνοντας λόγο για πολιτικό οπουρτουνισμό, ο οποίος αποτελεί την κορυφαία προδοσία της ειρήνης και της δικαιοσύνης!

«Απορρίπτουμε απόλυτα αυτή τη δήλωση που βασίζεται μόνο στον λαϊκισμό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Το μήνυμα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Αντίστοιχα επιθετική ήταν και η τοποθέτηση του Φαρεντίν Αλτούν. Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας τη στιγμή που δημοσιευόταν η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, αναρτούσε στο Twitter βίντεο στο οποίο χαρακτήριζε ως τρομοκράτες τους Αρμένιους.

«Σκότωσαν δεκάδες πολίτες της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Γαλλίας, της Σουηδίας και των ΗΠΑ, σε δολοφονίες, επιθέσεις και βομβιστικές ενέργειες. Θυμόμαστε τα θύματα με εκδηλώσεις σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και το Λος Άντζελες», σχολίαζε μεταξύ άλλων.

Το μήνυμα του Φαρεντίν Αλτούν


«Βαθιά πληγή στη φιλία και την εμπιστοσύνη Τουρκίας και ΗΠΑ»

Στο ίδιο μήκος κύματος, και με ακόμα πιο σκληρή γλώσσα, απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. «Είναι σαφές ότι η προαναφερθείσα δήλωση δεν βασίζεται σε επιστημονική και νομική βάση ή σε εύρημα σχετικά με το θέμα. Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, δεν υπήρχε καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έκφραση της γενοκτονίας, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο», αναφέρεται μεταξύ άλλων ενώ γίνεται λόγος για πίεση που ασκήθηκε προς τον Τζο Μπάιντεν και επηρεασμό από ριζοσπαστικές ομάδες Αρμενίων έτσι ώστε να προχωρήσει σε αυτή τη δήλωση.

«Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα κυκλικά πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια στάση εξυπηρετεί μόνο μια βαριά παραμόρφωση της ιστορίας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ στη συνέχεια επικαλείται αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να δικαιολογήσει τη θέση της Άγκυρας.

«Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, που δεν έχει ούτε νομική ούτε ηθική εξουσία να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει καμία αξία», προσθέτει χαρακτηριστικά ενώ τονίζει πως η Τουρκία δεν θα πάρει ποτέ μαθήματα από κανέναν, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις εκδηλώσεις μνήμης για τους Αρμένιους που θα διεξαχθούν στην Τουρκία σε συνεννόηση με Αρμένιους κληρικούς και με πρωτοβουλία του Ερντογάν, ενώ τονίζεται πως «η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ θα πολώσει τους λαούς και θα κάνει την ειρήνη και τη σταθερότητα δύσκολες στην περιοχή».

«Η δήλωση αυτή διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση του τουρκικού λαού. Θα ανοίξει βαθιά πληγή που συγκλονίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ ο Τζο Μπάιντεν καλείται να «διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος που εξυπηρετεί μόνο την ικανοποίηση ορισμένων πολιτικών κύκλων».

«Αντί να υπηρετούμε την ατζέντα αυτών των κύκλων που προσπαθούν να δημιουργήσουν εχθρότητα από την ιστορία, σας προσκαλούμε να στηρίξετε τις προσπάθειες για την καθιέρωση μιας πρακτικής ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των λαών των Τούρκων και των Αρμένιων», αναφέρει κλείνοντας η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Στα... κάγκελα Ερντογάν και Τουρκία