ΚΟΣΜΟΣ

Όσκαρ 2021: Οι δύο άντρες που έχουν βραβευτεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας και Όσκαρ

Oscars 2021

Αν αναρωτιέστε τι κοινό μπορεί να έχει ο Μπομπ Ντίλαν με τον Ιρλανδό θεατρικό συγγραφέα Tζορτζ Μπέρναρντ Σω τότε θα πρέπει να μάθετε ότι είναι οι μοναδικοί άντρες που μέχρι σήμερα κατάφεραν να βραβευτούν τόσο με Νόμπελ Λογοτεχνίας, όσο και με Όσκαρ.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στο Σω το 1925, με την επιτροπή να αναφέρει για το συνολικό του έργο ότι «χαρακτηρίστηκε τόσο από τον ιδεαλισμό όσο και από την ανθρωπιά του, ενώ η διεγερτική του σάτιρα συχνά παντρεύεται αρμονικά με μια μοναδική ποιητική ομορφιά». Ο Σω αν και παρέλαβε το βραβείο, δεν δέχτηκε το χρηματικό ποσό, το οποίο πρότεινε να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της μετάφρασης των έργων του Σουηδού θεατρικού συγγραφέα August Strindberg στα Αγγλικά.

Το 1938 κέρδισε το Όσκαρ για το καλύτερα προσαρμοσμένο σενάριο για το δικό του έργο «Pygmalion» του 1913, που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές τους Λέσλι Χόουαρντς και Γουέντι Χίλλερ. Το σενάριο αργότερα προσαρμόστηκε στο θεατρικό μιούζικαλ το 1956 «My Fair Lady», το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στην ομώνηυμη ταινία του 1964.

Ο Σω ήταν ο μοναδικός νικητής και των δύο βραβείων μέχρι το 2016, όταν το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Μπομπ Ντίλαν. Ο σπουδαίος και ιδιαιτέρως αγαπητός τραγουδοποιός είχε προηγουμένως κερδίσει Όσκαρ το 2001 για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι, «Things have Changed» στην ταινία «The Wonder Boys»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.400 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - Στους 816 οι διασωληνωμένοι, 57 θάνατοι σε ένα 24ωρο