Γενοκτονία Αρμενίων: Σε πανικό οι Τούρκοι! Ακάρ: Ο Μπάιντεν διαστρέβλωσε ιστορικά γεγονότα

Νεφέλη Σκαρλίδου

Να διορθώσει άμεσα το... λάθος του, κάλεσε ο Υπ. Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρι, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναγνώρισε το Σάββατο τη γενοκτονία των Αρμενίων 

Το «φυσούν και δεν κρυώνει» οι Τούρκοι από την ημέρα που ο Μπάιντεν χαρακτήρισε γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Οργισμένος με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ είναι ο Ακάρ, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας τον κάλεσε να πάρει πίσω την «σκανδαλώδη» απόφαση, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Η φράση γενοκτονία αναφορικά με τα γεγονότα του 1915, από τον Μπάιντεν, δεν είναι τίποτα άλλο από την άρνηση και την διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων», ανέφερε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με την Sabah.

«Θα πρέπει πρώτα να κοιτούν τη δική τους ιστορία», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως η απόφαση αυτή πάρθηκε από λόμπι, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τον αρμενικό λαό.

«Η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφεί με τέτοιες πολιτικές εξηγήσεις» είπε χαρακτήρισε απαράδεκτο και άχρηστο «να εξαγάγουμε εχθρότητα από την Ιστορία και να δημιουργούμε νέες αντιθέσεις. Τα ιστορικά γεγονότα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο σύγκρουσης, δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται».

Απηύθυνε δε ερώτημα και στον αμερικανικό λαό αν συμφωνεί με αυτή την εξέλιξη και κάλεσε τις τρίτες χώρες να μην ασχολούνται με τα θέματα της Τουρκίας.

Η αντεπίθεση του Ερντογάν μετά το «χαστούκι» του Μπάιντεν - Τι δήλωσε ο Καλίν

«Θα υπάρξει αντίδραση διαφορετικής μορφής και είδους και βαθμού τις επόμενες ημέρες και μήνες», δήλωσε χθες ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Ο Καλίν δεν διευκρίνισε εάν η Άγκυρα θα περιορίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ ή άλλα μέτρα που μπορεί να λάβει.

Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν αμέσως τη δήλωση του Μπάιντεν και ο Καλίν είπε ότι ο Ερντογάν θα διευθετήσει το θέμα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Σε χρόνο και τόπο που θεωρούμε κατάλληλο, θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε αυτήν την πολύ ατυχή και άδικη δήλωση», τόνισε.

Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις οθωμανικές δυνάμεις στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αρνείται ότι οι δολοφονίες οργανώθηκαν συστηματικά και ότι συνιστούν γενοκτονία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Oscars 2021 - Όσκαρ 2021: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές της φετινής απονομής

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved