ΚΟΣΜΟΣ

Τζιχαντιστές απήγαγαν και σκότωσαν Ευρωπαίους στη Μπουρκίνα Φάσο

Στρατιώτης στη Μπουρκίνα Φάσο
Στρατιώτης στη Μπουρκίνα Φάσο (φωτογραφία αρχείου)
AP

Δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι που απήχθησαν κοντά σε εθνικό δρυμό στην ανατολική Μπουρκίνα Φάσο έχουν σκοτωθεί, είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ.  

Τοπικές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι σκοτώθηκε και ένας Ιρλανδός υπήκοος, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Οι Ευρωπαίοι συμμετείχαν σε μια περιπολία κατά της λαθροθηρίας η οποία έπεσε σε ενέδρα ενόπλων τη Δευτέρα. Απήχθη και ένας ντόπιος στρατιώτης.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης από κάποια οργάνωση.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η Μπουρκίνα Φάσο είναι αντιμέτωπη με μια κρίση ασφαλείας που κλιμακώνεται συνέχεια, καθώς ομάδες ενόπλων Ισλαμιστών κάνουν επιδρομές και απαγωγές σε μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής.

Στην περίπολο της Δευτέρας συμμετείχαν στρατιώτες, δασοφύλακες και ξένοι δημοσιογράφοι. Δύο στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην ενέδρα είπαν στο Associated Press πως η επίθεση έγινε από τζιχαντιστές, οι οποίοι ήταν πολύ περισσότεροι από τα μέλη της περιπόλου.

Ο ένας από τους στρατιώτες πυροβολήθηκε στο πόδι και ο άλλος στο χέρι, το οποίο χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί, όπως μετέδωσε το ΑΡ.

Κατά την επίθεση οι ένοπλοι άρπαξαν όπλα και οχήματα. Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, είπε σε δημοσιογράφους πως τα πτώματα που βρέθηκαν στην περιοχή θεωρείται πως ανήκαν στους δύο Ισπανούς δημοσιογράφους που γύριζαν ντοκιμαντέρ. Αργότερα ο Σάντσεθ έγραψε στο Twitter: «Επιβεβαιώνονται τα χειρότερα νέα».

Ο ίδιος κατονόμασε τους δημοσιογράφους ως Νταβίντ Μπεριέν και Ρομπέρτο Φράιλε και επαίνεσε το θάρρος που έδειξαν κάνοντας δημοσιογραφία σε εμπόλεμες ζώνες.

Ντόπιοι αξιωματούχοι είπαν πως σκοτώθηκε και Ιρλανδός υπήκοος. Σε ανακοίνωσή του στο BBC το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας είπε πως είναι ενήμερο για τις αναφορές και εξετάζει το θέμα.

Ανώτερη πηγή ασφαλείας είπε στο AFP πως οι τρεις Ευρωπαίοι «εκτελέστηκαν από τρομοκράτες».

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ «προικίζουν» την Ελλάδα: Ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και... F-35 - Νέο χτύπημα στον Ερντογάν