ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Μπάιντεν και CDC «κατεβάζουν τις μάσκες» για τους εμβολιασμένους στις ΗΠΑ

ΗΠΑ κορονοϊός
AP

Οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να επιδίδονται με ασφάλεια σε εξωτερικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα και η πεζοπορία χωρίς να φορούν μάσκες, μα θα έπρεπε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν καλύμματα προσώπου σε δημόσιους χώρους, όπου αυτά απαιτούνται, ανέφεραν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Τρίτη.  

Οι νέες οδηγίες έρχονται καθώς πάνω από τους μισούς ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για την Covid-19, σύμφωνα με το CDC.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι οι νέες οδηγίες ήταν άμεσο αποτέλεσμα των βημάτων που έχει κάνει η χώρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Έχουμε σημειώσει εκπληκτική πρόοδο, εξαιτίας όλων σας» είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως τα κρούσματα Covid-19 έχουν «πέσει δραματικά». Οι θάνατοι μεταξύ των ηλικιωμένων πολιτών έχουν πέσει κατά 80%, καθώς οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί, όπως είπε.

Η χρήση μασκών έχει θεωρηθεί από τους ειδικούς ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ελέγχου της μετάδοσης του ιού. Με το μεγαλύτερο μέρος της μετάδοσης της Covid-19 να λαμβάνει χώρα σε εσωτερικούς χώρους, και τους εμβολιασμούς σε άνοδο, η χρήση μασκών σε εξωτερικούς χώρους αποτελούσε αντικείμενο διαφωνίας εδώ και εβδομάδες, καθώς οι Αμερικανοί θέλουν να απολαύσουν τα οφέλη του εμβολιασμού.

«Η κυκλοφορία αυτών των νέων οδηγιών είναι ένα πρώτο βήμα για να βοηθηθούν οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους, τις οποίες είχαν σταματήσει λόγω της πανδημίας, ενώ επίσης προσέχουν για τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε άλλους» ανέφερε το CDC.

Τα νέα κρούσματα Covid-19 έχουν μειωθεί κατά 16% την τελευταία εβδομάδα, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τους 140 εκατ. εμβολιασμένους με τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων των Pfizer/ BioNTech και Moderna, ή το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Το CDC λέει πως οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να γευματίζουν με ασφάλεια σε εξωτερικούς χώρους με φίλους από διάφορα νοικοκυριά σε εστιατόρια και να παρίστανται σε μικρές συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, με μείγμα εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ανθρώπων.

Το CDC συνεχίζει να συστήνει χρήση μάσκας για εκδηλώσεις με μεγάλο συνωστισμό σε εξωτερικούς χώρους, όπως παρελάσεις, αθλητικές διοργανώσεις και επισκέψεις σε εσωτερικούς χώρους όπως κομμωτήρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους και χώρους λατρείας.

Επίσης, ανέφερε πως οι μη εμβολιασμένοι μπορούν επίσης να περπατούν και να τρέχουν χωρίς μάσκα με μέλη του νοικοκυριού τους σε εξωτερικούς χώρους με ασφάλεια και να παρίστανται σε μικρές συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους με πλήρως εμβολιασμένους συγγενείς και φίλους.

Παρόλα αυτά τα δεδομένα ως προς το αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να εξαπλώσουν τον ιό σε αυτούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι περιορισμένα, και το CDC προειδοποιεί πως οι άνθρωποι θα έπρεπε να αξιολογούν οι ίδιοι τον κίνδυνο για τους φίλους και τους συγγενείς τους πριν βγουν χωρίς μάσκες.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ «προικίζουν» την Ελλάδα: Ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και... F-35 - Νέο χτύπημα στον Ερντογάν