ΚΟΣΜΟΣ

Η Ινδία… στερεύει από οξυγόνο: Ο εφιάλτης του κορονοϊού - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Η Ινδία… στερεύει από οξυγόνο: Ο εφιάλτης του κορονοϊού - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Σε μία υγειονομική κρίση άνευ προηγουμένου βυθίζεται η Ινδία του 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα.

Στις μεγάλες πόλεις της χώρας, οι διάδρομοι των νοσοκομείων είναι γεμάτοι από κρεβάτια και φορεία με ασθενείς κορονοϊού. Τα κρεματόρια έχουν γεμίσει ασφυκτικά και οι οικογένειες των θυμάτων αναγκάζονται να αποτεφρώσουν τους αγαπημένους τους…στον κήπο.

Πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στο διαδίκτυο για να αγοράσουν φάρμακα και οξυγόνο στη «μαύρη αγορά», αλλά και να αναζητήσουν βοήθεια.

«Σπαρακτική» η κατάσταση στην Ινδία λέει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ινδία «περισσότερο κι από σπαρακτική» και έστειλε εφόδια στην ασιατική χώρα για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πανδημία. «Κάνουμε ο,τι μπορούμε, παρέχοντας κρίσιμο εξοπλισμό και εφόδια, όπως χιλιάδες φιάλες οξυγόνου, προκατασκευασμένα, κινητά νοσοκομεία και εργαστηριακό εξοπλισμό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Υπενθύμισε επίσης ότι 2.500 μέλη του ΠΟΥ βρίσκονται ήδη στην Ινδία ώστε να βοηθήσουν τις προσπάθειες των αρχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποστέλλουν από τις αρχές τηςεβδομάδας βοήθεια στη σπαρασσόμενη από την πανδημία χώρα.

Πολλοί φοβούνται ότι η διεθνής βοήθεια που αποστέλλεται στην Ινδία δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει τις δραματικές ελλείψεις οξυγόνου που έχουν επηρεάσει τα νοσοκομεία στο Νέο Δελχί και το Ουτάρ Πραντές, παρά το γεγονός ότι κορυφαίοι υπουργοί της χώρας επιμένουν ακόμη οτι δεν υπάρχει πρόβλημα και απειλούν ιδιωτικά νοσοκομεία με μηνύσεις, εάν «διαδώσουν φήμες» σχετικά με τις ελλείψεις.

«SOS - λιγότερο από μία ώρα προμήθεια οξυγόνου στο Max Smart Hospital & Max Hospital Saket», έγραψε στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές αλυσίδες νοσοκομείων στο Δελχί.

Φόβοι για μισό δισεκατομμύριο κρούσματα

Μέχρι στιγμής η χώρα έχει ανακοινώσει επίσημα περίπου 18 εκατομμύρια κρούσματα και 195 χιλιάδες νεκρούς. Οι ειδικοί ωστόσο εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των μολύνσεων είναι στην πραγματικότητα έως και 30 φορές μεγαλύτερος. Η αναντιστοιχία αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στην έλλειψη υποδομών, στον χαμηλό αριθμό διαγνωστικών τεστ, αλλά και σε ανθρώπινα λάθη. Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι ακόμη και μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι.

Η ινδική μετάλλαξη που προκάλεσε την κρίση

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, η λεγόμενη «ινδική» μετάλλαξη του κορονοϊού βύθισε τη χώρα στο χάος. Για την ακρίβεια για την εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική καταστροφή λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ευθύνεται ένας συνδυασμός παραγόντων, μία σειρά από μαζικές συγκεντρώσεις εν μέσω της χαλάρωσης των μέτρω, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και φυσικά οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού.

Πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC που δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στη χωρα, κόβει την ανάσα. Βίντεο από ένα ασφυκτικά γεμάτο νοσοκομείο στην Ινδία δείχνει ανθρώπους να πεθαίνουν σε φορεία έξω από τα κέντρα υγείας, καθώς η χώρα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα της COVID-19.

«Ο σύζυγός μου είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, επιτρέψτε μου να περάσω», ακούγεται να λέει μία γυναίκα στο βίντεο, καθώς προσπαθεί να τον τραβήξει μπροστά. Η δημοσιογράφος λέει ότι τον κουβαλάει επί δέκα ώρες.

Ένας άντρας εκλιπαρεί τους γιατρούς να εξετάσουν τη μητέρα του η οποία αφήνει την τελευταία της πνοή στο φορείο του ασθενοφόρου πριν προλάβει να μπει στο νοσοκομείο. Μία άλλη γυναίκα φωνάζει το όνομα του αδελφού της, καθώς τον ταρακουνάει για να ανακτήσει τις αισθήσεις του. Λιποθύμησε στην τεράστια ουρά αναμονής στην είσοδο του νοσοκομείου. Πέθανε λίγα λεπτά αργότερα, ανέφερε το BBC.

Η εκστρατεία εμβολιασμού «σταγόνα στον ωκεανό»

Περισσότερα από 111 εκατομμύρια έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19 από τον Ιανουάριο.Σε μία χώρα ωστόσο με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων το ποσοστό των εμβολιασμένων αντιπροσωπεύει πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού.

Οι άνθρωποι καταφεύγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταγράψουν το χάος στη χώρα. Το περασμένο Σάββατο, ο δημοσιογράφος Vinay Srivastava, πέθανε ενώ εκλιπαρούσε στο Twitter για βοήθεια. Eίχε συμπτώματα κορονοϊού, τα επίπεδα οξυγόνου του μειώθηκαν δραματικά και άρχισε να ζητάει απεγνωσμένα ιατρική βοήθεια…μέσω διαδικτύου.

Δείτε το infographic του Newsbomb.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ένα βήμα από την κατάργηση του SMS στο 13033 – Κρίσιμη συνεδρίαση στο υπουργείο Υγείας