ΚΟΣΜΟΣ

Ένας ιπτάμενος «τιτάνας»: Μη επανδρωμένο ελικόπτερο για μεταφορά βαρέων φορτίων

K-MAX
Business Wire

Τα δεδομένα στις μεταφορές φορτίων από αέρος φιλοδοξεί να αλλάξει η Kaman Aerospace Corporation, η οποία ανακοίνωσε στις 21 Απριλίου την πρώτη πτήση του νέου της μη επανδρωμένου ελικοπτέρου, K-MAX TITAN.  

Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για το πρώτο μη επανδρωμένο ελικόπτερο μεταφοράς βαρέων φορτίων για εμπoρική χρήση. «Εστιάζοντας στην ασφάλεια και την επιχειρησιακή αποδοτικότητα, το K-MAX TITAN θα επαναπροσδιορίσει την αγορά ελικοπτέρων εξωτερικής άρσης αυξάνοντας τις μελλοντικές δυνατότητες αποστολής σε οποιαδήποτε τοποθεσία και υπό οποιονδήποτε καιρό» υποστηρίζει η εταιρεία.

Πέρα από την ανάπτυξη για εμπορικούς σκοπούς, η Kaman συνεργάζεται και με το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των αυτόνομων δυνατοτήτων των K-MAX των πεζοναυτών στο πλαίσιο ενός προγράμματος με κυβερνητική χρηματοδότηση. Οι δοκιμές πτήσης αναμένεται να αρχίσουν τον Μάρτιο του 2021, και το πείραμα του Σώματος Πεζοναυτών περιλαμβάνει το K-MAX TITAN και τη σουΐτα αυτονομίας Near Earth Autonomy.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το K-MAX TITAN ενδείκνυται για ένα μεγάλο εύρος αποστολών, μεταξύ οποίων πυρόσβεση, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ή επιμελητεία.

Το K-MAX χρησιμοποιείται εδώ και περίπου μια δεκαετία για μη επανδρωμένες αποστολές φορτίων για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Το K-MAX TITAN το φέρνει στον «πολιτικό» κόσμο, αξιοποιώντας τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.