ΚΟΣΜΟΣ

Νέο σκάνδαλο για τον Μπόρις Τζόνσον, αυτή τη φορά για την ανακαίνιση του διαμερίσματός του

Ο Μπόρις Τζόνσον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον
AP

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να εξηγήσει ποιος χρηματοδότησε την ανακαίνιση του διαμερίσματός του στη Ντάουνινγκ Στριτ, αφού πρώην σύμβουλός του είπε πως μπορεί να παραβιάστηκαν κανόνες σχετικά με τις δωρεές πολιτικού χαρακτήρα.  

Οκτώ ημέρες πριν τις τοπικές εκλογές στην Αγγλία, καθώς και τις εκλογές για τα τοπικά κοινοβούλια σε Ουαλία και Σκωτία, ο Τζόνσον είναι αντιμέτωπος με ένα μπαράζ κατηγοριών για ένα πολύ μεγάλο εύρος θεμάτων- από τους χειρισμούς του ως προς την πανδημία Covid-19 μέχρι το ποιος διέρρευσε τι από το γραφείο του.

Ερωτηθείσα τον προηγούμενο μήνα για την ανακαίνιση, η εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι όλες οι δωρεές, τα δώρα κλπ δηλώθηκαν όπως έπρεπε και δεν χρησιμοποιήθηκαν χρήματα του Συντηρητικού Κόμματος για την κάλυψη των εξόδων.

Ο Τζόσον έχει ένα κονδύλιο 30.000 λιρών κάθε χρόνο για τη συντήρηση και την επίπλωση της επίσημης κατοικίας του, ωστόσο οτιδήποτε πέρα από αυτό πρέπει να καλύπτεται από τον πρωθυπουργό.

Υπουργοί έχουν πει ότι ο Τζόνσον πλήρωσε ο ίδιος για τις εργασίες, μα είναι ασαφές πότε πλήρωσε και αν η ανακαίνιση, που έχει αναφερθεί πως κόστισε 200.000 λίρες, είχε αρχικά χρηματοδοτηθεί μέσω κάποιου δανείου. Με βάση τους κανόνες της πολιτικής χρηματοδότησης, ο Τζόνσον θα έπρεπε να το είχε δηλώσει αυτό.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα απαιτεί εξηγήσεις για το θέμα.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, που ήταν βασικός σύμβουλός του στην εκστρατεία για το Brexit και τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές το 2019 πριν συγκρουστούν πέρυσι, με αποτέλεσμα να χωρίσουν οι δρόμοι τους, είπε την Παρασκευή ότι ο Τζόνσον ήθελε να πληρώσουν εν κρυπτώ δωρητές για την ανακαίνιση. Ο Κάμινγκς είπε πως τόνισε στον πρωθυπουργό πως τέτοια σχέδια ήταν «ανήθικα, ανόητα και πιθανώς παράνομα».

Ερωτηθείς εάν ο Τζόνσον πήρε δάνειο από το Συντηρητικό Κόμμα για την ανακαίνιση, ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σναπς, δήλωσε στο Sky News πως «ο πρωθυπουργός έχει ήδη πληρώσει για αυτό».

Σημειώνεται πως η Daily Mail έγραψε την Κυριακή, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, πως ο Τζόνσον τον Οκτώβριο, λίγο αφού συμφώνησε σε δεύτερο lockdown, είπε σε συνάντηση στη Ντάουνινγκ Στριτ «όχι άλλα γ... lockdowns, ας στοιβάζονται τα πτώματα κατά χιλιάδες».

Ερωτηθείς τη Δευτέρα εάν έκανε όντως αυτό το σχόλιο, ο Τζόνσον είπε «όχι, μα και πάλι, νομίζω ότι το σημαντικό, θεωρώ, είναι πως οι άνθρωποι θέλουν...να διασφαλίσουμε πως τα lockdowns λειτουργούν, και έχουν όντως λειτουργήσει».

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μένιος Φουρθιώτης: Τι τον «πρόδωσε» - Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει