ΚΟΣΜΟΣ

Σε δημοπρασία το παλαιότερο μπουκάλι ουίσκι του κόσμου – Είναι 259 «ετών»!

Ουίσκι ποτήρι
PIXABAY

Σε δημοπρασία θα βγει μέσα στον Ιούνιο ένα μπουκάλι ουίσκι που θεωρείται το παλαιότερο του κόσμου

Μια διαφορετική δημοπρασία έχει προγραμματιστεί στο διάστημα 22-30 Ιουνίου καθώς ανάμεσα στα εκθέματα αναμένεται να βρεθεί και ένα μπουκάλι ουίσκι που θεωρείται το παλαιότερο του κόσμου.

Το μπουκάλι αυτό χρονολογείται στην εποχή της Αμερικανικής Επανάστασης και πιστεύεται ότι κάποια στιγμή ανήκε στον θρύλο της παγκόσμιας οικονομίας John Pierpont Morgan.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Skinner που θα «τρέξει» τη διαδικασία, το ουίσκι Old Ingledew που θα δημοπρατηθεί παράχθηκε κάπου ανάμεσα στο 1762 και το 1802 στην Τζόρτζια των ΗΠΑ και εμφιαλώθηκε στη δεκαετία του 1860.

Μπουκάλι ουίσκι
Το παλαιότερο μπουκάλι ουίσκι του κόσμου

Για τη χρονολόγησή του, μάλιστα, επιστρατεύτηκαν επιστήμονες από αμερικανικά πανεπιστήμια που χρησιμοποίησαν την μέθοδο του άνθρακα-14.

Η εκτίμηση των διοργανωτών είναι ότι το μπουκάλι θα πουληθεί για ένα ποσό της τάξης των 20.000-40.000 δολαρίων.

Η φήμη που του συνοδεύει το θέλει να αποτέλεσε το τελευταίο μια τριάδας που χάρισε ο γιός του JP Morgan σε πολιτικούς της Ουάσινγκτον τη δεκαετία του 1940.

Αν και το ουίσκι είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα πίνεται – ένα ουίσκι λένε οι ειδικοί αντέχει 10 χρόνια χωρίς να ανοιχτεί – η ιστορία του είναι εντυπωσιακή.

Σύμφωνα με τον ειδικό στα αλκοολούχα ποτά Joseph Hyman, «το ουίσκι αυτό δεν εμφιαλώθηκε σε αποστακτήριο αλλά σε ένα μπακάλικο, με έναν τρόπο, δηλαδή, σαν αυτό με το οποίο ξεκίνησε το σκωτσέζικο Johnnie Walker».

Η επιγραφή της εμφιάλωσης αναφέρει ότι το έργο ολοκλήρωσε μια ομάδα με την ονομασία Evans & Ragland στην περιοχή Λα Γκραντζ στην Τζόρτζια.

Μπουκάλι ουίσκι
Η επιγραφή εμφιάλωσης στο παλαιότερο μπουκάλι ουίσκι του κόσμου

Οι Evans & Ragland ήταν μπακάληδες τις δεκαετίες του 1860 και του 1870, σύμφωνα με την έρευνα, και το σχήμα του μπουκαλιού παραπέμπει στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονταν το γυαλί την περίοδο εκείνη.

Το μπουκάλι φέρεται να αγοράστηκε από τον JP Morgan, τον χρηματιστή της Wall Street ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία J.P. Morgan Company το 1895.

Το προηγούμενο «ρεκόρ» ανήκε σε μπουκάλια που είχαν χρονολογηθεί κάπου ανάμεσα στο 1840 και το 1860.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.