ΚΟΣΜΟΣ

Τι θα γίνει με τον Κιμ: Ποια πολιτική θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα

Τι θα γίνει με τον Κιμ: Ποια πολιτική θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα
AP

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει καταλήξει σε μια νέα προσέγγιση όσον αφορά στις πιέσεις προς τη Βόρεια Κορέα για να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους, που θα διερευνά τις διπλωματικές δυνατότητες, μα δεν θα επιδιώκει κάποια μεγάλη συμφωνία με τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την M. Παρασκευή.

Η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είπε σε δημοσιογράφους στο Air Force One πως Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ολοκληρώσει την εξέταση της βορειοκορεατικής πολιτικής.

Η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας παραμένει ο στόχος, όπως είπε, ωστόσο υπογράμμισε πως οι τέσσερις τελευταίοι πρόεδροι δεν ήταν σε θέση να πείσουν την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα.

Η πολιτική Μπάιντεν επιχειρεί να ακολουθήσει μια μέση οδό μεταξύ αυτών που ακολούθησαν οι πιο πρόσφατοι προκάτοχοι του προέδρου.

Ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ είχε τρεις συνόδους με τον Κιμ, μα δεν πέτυχε κάτι πέρα από μια παύση στις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων, που διαρκεί από το 2017.

Ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα είχε αρνηθεί να έχει σοβαρές διπλωματικές επαφές με τη Βόρεια Κορέα αν η Πιονγκγιάνγκ δεν λάμβανε μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

«Η πολιτική μας δεν θα εστιάζει στο να πετύχουμε μια μεγάλη συμφωνία, ούτε θα βασίζεται σε στρατηγική υπομονή» είπε η Ψάκι.

Αντ'αυτών, οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν μια «ρυθμιζόμενη πρακτική προσέγγιση που είναι ανοιχτή στη διπλωματία» με τη Βόρεια Κορέα και θα σημειώνει «πρακτική πρόοδο» που αυξάνει την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, είπε.

Η Βόρεια Κορέα έχει ως τώρα αρνηθεί τις διπλωματικές εκκλήσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Η Πιονγκγιάνγκ θέλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να προβούν σε άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για τα προγράμματα όπλων της.

Η Ψάκι δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα πέρα από συζητήσεις με συμμάχους. Ο Μπάιντεν είχε συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα πριν από δύο εβδομάδες και είναι να συναντηθεί με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζέι-ιν στις 21 Μαΐου στον Λευκό Οίκο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.