ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν προς Βόρεια Κορέα: Η διπλωματική μπάλα είναι στο γήπεδό σας

Μπλίνκεν
AP

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε τη Δευτέρα πως η Βόρεια Κορέα θα έπρεπε να αποφασίσει εάν θέλει να εμπλακεί διπλωματικά για να δει εάν υπάρχουν τρόποι να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Οι συνομιλίες για να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της έχουν βαλτώσει από τότε που έλαβε χώρα μια σειρά συνόδων μεταξύ του προκατόχου του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, οι οποίες απέτυχαν να οδηγήσουν σε συμφωνία.

«Ελπίζω ότι η Βόρεια Κορέα θα αξιοποιήσει την ευκαιρία να εμπλακεί διπλωματικά, και να δει εάν υπάρχουν τρόποι να προχωρήσει προς τα εμπρός, προς την κατεύθυνση του στόχου της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου» είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

«Οπότε θα κοιτάξουμε να δούμε όχι μόνο τι λέει η Βόρεια Κορέα, μα και τι κάνει στην πραγματικότητα» είπε ο Μπλίνκεν. «Εναπόκειται, νομίζω, στη Βόρεια Κορέα να αποφασίσει εάν θέλει να εμπλακεί ή όχι σε αυτή τη βάση».

Τα σχόλια αυτά λαμβάνουν χώρα μία ημέρα αφού η Βόρεια Κορέα επέκρινε τις ΗΠΑ σε μια σειρά από δηλώσεις, όπου υποστηριζόταν ότι πρόσφατα σχόλια από την Ουάσινγκτον αποδεικνύουν μια εχθρική πολιτική η οποία απαιτεί ανάλογη αντίδραση.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε μία αξιολόγηση της βορειοκορεατικής πολιτικής, όπου ο στόχος παραμένει η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Όπως αναφέρθηκε, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες της διπλωματίας προς αυτή την κατεύθυνση, μα δεν θα επιδιωχθεί κάποια μεγάλη συμφωνία με τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Βόρεια Κορέα θέλει άρση των οικονομικών κυρώσεων για τα οπλικά της προγράμματα και μέχρι τώρα έχει απορρίψει τις διπλωματικές εκκλήσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson - Τι ποσοστό προστασίας δίνει κάθε εμβόλιο