ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής δημοσκόπηση: Οι ΗΠΑ εκλαμβάνονται ως μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία από Ρωσία και Κίνα

Καπιτώλιο
AP

Οι ΗΠΑ θεωρούνται ανά τον κόσμο ως μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία από τη Ρωσία και την Κίνα, σύμφωνα με διεθνή δημοσκόπηση.  

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, η δημοσκόπηση υποδεικνύει ότι η στήριξη προς τη δημοκρατία παραμένει υψηλή, ακόμα και αν οι πολίτες στις δημοκρατικές χώρες αξιολογούν τους χειρισμούς των κυβερνήσεών τους ως προς την πανδημία Covid-19 χειρότερα από ό,τι οι άνθρωποι σε λιγότερο δημοκρατικές χώρες.

Η ανισότητα εκλαμβάνεται ως η μεγαλύτερη απειλή προς τη δημοκρατία παγκοσμίως, μα στις ΗΠΑ η δύναμη των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας (big tech) θεωρείται πως αποτελεί επίσης πρόκληση.

Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από δημοσκόπηση που ζήτησε το Alliance of Democracies Foundation, με 50.000 συμμετέχοντες σε 53 χώρες.

Η έρευνα διεξήχθη από τη Latana μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Απριλίου, οπότε ενδέχεται οι απαντήσεις να ήταν ακόμα επηρεασμένες από την προεδρία Τραμπ και την «America first» εξωτερική πολιτική της. Γενικότερα μιλώντας, τα αποτελέσματα δείχνουν πως η εικόνα των ΗΠΑ αρχίζει να βελτιώνεται σε σχέση με πέρυσι.

Αν και την άνοιξη του 2020 οι άνθρωποι τόσο σε δημοκρατικές όσο και σε λιγότερο δημοκρατικές χώρες ήταν εξίσου ικανοποιημένοι από την αντίδραση της κυβέρνησής τους ως προς την πανδημία (70%), ένα χρόνο αργότερα το ποσοστό είχε πέσει στο 65% στις λιγότερο δημοκρατικές χώρες, και στο 51% στις πιο δημοκρατικές. Στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι 45%. Στην Ασία, πάντως, είναι στο 76%.

Μεγάλη έκπληξη προκαλεί η διαπίστωση πως περίπου οι μισοί (44%) από αυτούς που απάντησαν σε 53 χώρες ανησυχούσαν πως οι ΗΠΑ απειλούν τη δημοκρατία στη χώρα τους. Αντίστοιχα, ο φόβος της κινεζικής επιρροής ήταν στο 38% και ο φόβος της ρωσικής επιρροής μόλις στο 28%. Τα ευρήματα αυτά μπορεί βεβαίως να αντικατοπτρίζουν τις αντιλήψεις των ερωτηθέντων περί της συγκριτικής ισχύος των χωρών αυτών, ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του Guardian, δείχνουν πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε η G7 (όπου οι υπουργοί Εξωτερικών εμφανίστηκαν να υιοθετούν το «χρίσμα» των υπερμάχων της δημοκρατίας) μπορούν να αναλάβουν απλά το «λάβαρο» των προστατών της δημοκρατίας.

Από πέρυσι η αντίληψη της αμερικανικής επιρροής ως απειλής προς τη δημοκρατία ανά τον κόσμο έχει αυξηθεί σημαντικά, ειδικά σε χώρες όπως η Γερμανία και η Κίνα. Εξαιρετικά αρνητική ως προς την αμερικανική επιρροή είναι η κοινή γνώμη στη Ρωσία και την Κίνα.

Πάντως, σε παγκόσμιο επίπεδο ο κόσμος φαίνεται να είναι «δεμένος» με τη δημοκρατία, με το 81% να λένε πως είναι σημαντικό να έχουν δημοκρατία στη χώρα τους. Μόνο το 53% λένε πως η χώρα τους είναι πραγματικά δημοκρατική. Επίσης, μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία θεωρείται η οικονομική ανισότητα (64%). Ακόμη μεγάλη ανησυχία (48%) προκαλεί και η δύναμη των εταιρειών τεχνολογίας: Ειδικά στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό φτάνει το 62%.

Με πληροφορίες από Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Τότε θα έχουμε 75-80% πλήρως εμβολιασμένων -Τι ποσοστό ανοσίας υπάρχει;