ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία- Covid-19: Η διπλή μετάλλαξη συνδέεται με την έξαρση του κορονοϊού

Ινδία κορονοϊός
AP

Η Ινδία ανέφερε πως η «παραλλαγή διπλής μετάλλαξης» του κορονοϊού που εντοπίστηκε τον Μάρτιο μπορεί να συνδέεται με το φονικό κύμα που είναι σε εξέλιξη εκεί.  

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, δείγματα τα οποία περιέχουν τη μετάλλαξη- παραλλαγή Β.1.617- εντοπίστηκαν σε διάφορες πολιτείες με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων.

Αξιωματούχος του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμωδών είπε ωστόσο πως δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσουν «πλήρως» συσχετισμό.

Η διπλή μετάλλαξη είναι όταν δύο μεταλλάξεις συναντώνται στον ίδιο ιό.

Στο μεταξύ, η Ινδία ανέφερε ένα ρεκόρ 412.000 κρουσμάτων σε διάστημα 24 ωρών την Τετάρτη και 3.980 θανάτους.

Ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης προειδοποίησε επίσης πως ένα τρίτο κύμα είναι αναπόφευκτο.

Μιλώντας σε ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο Κ. Βιτζάι Ραγκαβάν παραδέχτηκε ότι οι ειδικοί δεν περίμεναν την «αγριότητα» της έξαρσης στα κρούσματα.

«Η φάση τρία είναι αναπόφευκτη, δεδομένων των υψηλών επιπέδων κυκλοφορίας του ιού» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου. «Μα δεν είναι ξεκάθαρο σε τι χρονικό πλαίσιο θα σημειωθεί αυτή...θα έπρεπε να προετοιμαστούμε για νέα κύματα» πρόσθεσε.

Η παρούσα έξαρση του ιού έχει ήδη «γονατίσει» το σύστημα υγείας, με ελλείψεις σε νοσοκομειακές κλίνες, οξυγόνο και ακόμα και αποτεφρωτήρια.

Πολλές πολιτείες είναι υπό τοπικό lockdowns και απαγορεύσεις κυκλοφορίας, μα η κυβέρνηση διστάζει να επιβάλει εθνικό lockdown, λόγω φόβων για τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τα 21 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 230.168, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε στην εβδομαδιαία του έκθεση ότι την προηγούμενη εβδομάδα σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα covid-19 που ανακοινώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν στην Ινδία, όπως και το ένα τέταρτο των θανάτων από τη νόσο.

Εξάλλου ειδικοί εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί, τόσο των θανάτων όσο και των κρουσμάτων, είναι πέντε με δέκα φορές μεγαλύτεροι από τα επίσημα στοιχεία.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δέχεται έντονες επικρίσεις επειδή δεν έδρασε νωρίτερα για να ανασχέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αφού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν σε θρησκευτικές γιορτές και πολιτικές συγκεντρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης.

Παράλληλα η άνοδος των μολύνσεων συνέπεσε με τη δραματική πτώση των εμβολιασμών λόγων προβλημάτων παραγωγής και διανομής, παρά το γεγονός ότι η Ινδία είναι μια μεγάλη παραγωγός εμβολίων.

Με πληροφορίες από BBC, AFP, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία 6 Μαΐου: «Black out» σε όλη τη χώρα - Ποιοι απεργούν - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ