ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παύση λειτουργίας του μεγαλύτερου αγωγού μεταφοράς πετρελαίου λόγω κυβερνοεπίθεσης

ΗΠΑ: Παύση λειτουργίας του μεγαλύτερου αγωγού μεταφοράς πετρελαίου λόγω κυβερνοεπίθεσης

Η κορυφαία αμερικανική εταιρία εκμετάλλευσης αγωγών καυσίμων Colonial Pipeline έκλεισε ολόκληρο το δίκτυό της, το οποίο προμηθεύει καύσιμα από διυλιστήρια των ΗΠΑ σε όλη τη χώρα, έπειτα από κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε. Πηγές της βιομηχανίας δήλωσαν ότι η επίθεση προκλήθηκε από κακόβουλο (ransomware) λογισμικό.

Η εταιρία μεταφέρει ημερησίως 2,5 εκατομμύρια βαρέλια βενζίνης, ντίζελ, καυσίμου αεριωθούμενων και άλλων εξευγενισμένων προϊόντων μέσω αγωγών μήκους 5.500 μιλίων (8.850 χλμ.) και μεταφέρει το 45% της τροφοδοσίας καυσίμου στην Ανατολική Ακτή.

Η Colonial έκλεισε τα συστήματά της για να περιορίσει την απειλή, μόλις έμαθε για την επίθεση την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Αυτή η ενέργεια σταμάτησε προσωρινά τις λειτουργίες και επηρέασε ορισμένα από τα συστήματα πληροφορικής της, δήλωσε η εταιρία.

Το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν ransomware, ανέφεραν δύο πηγές του κλάδου της κυβερνοασφάλειας, καλά ενημερωμένες για την υπόθεση. Το ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να κλειδώνει τα συστήματα κρυπτογραφώντας δεδομένα και ζητώντας λύτρα για να ανακτηθεί η πρόσβαση. Το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία πέντε χρόνια.

"Στις 7 Μαΐου, η εταιρία Colonial Pipeline έμαθε ότι ήταν θύμα κυβερνοεπίθεσης", ανακοίνωσε η εταιρία. "Έχουμε παύσει τη λειτουργία σε μερικά από τα συστήματά μας προληπτικά για να περιορίσουμε την απειλή, η οποία έχει διακόψει προσωρινά όλες τις λειτουργίες των αγωγών και έχει επηρεάζει ορισμένα από τα συστήματα πληροφορικής μας".

Η Colonial Pipeline λειτουργεί ένα δίκτυο αγωγών που εκτείνεται από τα διυλιστήρια στην ακτή του Κόλπου του Μεξικού γύρω από το Χιούστον του Τέξας, μέχρι τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Ο όμιλος αναφέρει ότι προσέλαβε μια "κορυφαία" εταιρία κυβερνοασφάλειας για να επιλύσει το πρόβλημα και ξεκίνησε τη διενέργεια έρευνας για τη φύση και την έκταση του συμβάντος αυτού. "Επικοινωνήσαμε με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες", επισημαίνει η Colonial Pipeline.

"Επί του παρόντος, ο κύριος στόχος μας είναι η ασφαλής και αποτελεσματική αποκατάσταση των υπηρεσιών μας για να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία", προσθέτει η εταιρία που επισημαίνει ότι "εργάζεται επιμελώς για να λύσει αυτό το πρόβλημα και να ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση".

Η Colonial Pipeline είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών για εξευγενισμένα προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που μεταφέρει περισσότερα από 380 εκατομμύρια λίτρα καυσίμου καθημερινά στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.

Αρκετές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής πειρατείας του SolarWinds, εταιρίας διαχείρισης δικτύων πληροφορικής, το οποίο έθεσε σε κίνδυνο χιλιάδες δίκτυα υπολογιστών της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ευθύνεται για αυτό, γεγονός που οδήγησε σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και στην απέλαση διπλωματών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.122 νέα κρούσματα στην Αττική και 285 στην Θεσσαλονίκη