ΚΟΣΜΟΣ

«Έντονη ανησυχία» ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσίας για τη βία στην Ιερουσαλήμ

«Έντονη ανησυχία» ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσίας για τη βία στην Ιερουσαλήμ
(AP Photo/Oded Balilty)

Τα τέσσερα μέλη του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία) εξέφρασαν χθες την «έντονη ανησυχία τους» για τη βία στην Ιερουσαλήμ που έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 200 τραυματίες.

Το Κουαρτέτο «εκφράζει βαθιά ανησυχία για την καθημερινή βία και τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ειδικά χθες το βράδυ, μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στο Χαράμ αλ-Σαρίφ / Όρος του Ναού», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωση.

«Είμαστε θορυβημένοι από τις προκλητικές δηλώσεις ορισμένων πολιτικών ομάδων, από την εκτόξευση ρουκετών και εμπρηστικών μπαλονιών από τη Γάζα προς το Ισραήλ, καθώς και από τις επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών αγροκτημάτων στη Δυτική Όχθη», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Το Κουαρτέτο «σημειώνει την έντονη ανησυχία του για την πιθανή έξωση οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους όπου ζουν για γενιές (...) και εκφράζει την αντίθεσή του σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες απλώς κλιμακώνουν σε ένα ήδη τεταμένο περιβάλλον».

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν μέτρα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της κατάστασης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των μουσουλμανικών ιερών ημερών», συνέχισε το κείμενο.

Νέες συγκρούσεις το βράδυ του Σαββάτου άφησαν 53 τραυματίες σε διάφορες γειτονιές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μια μέρα μετά τις πιο εκτεταμμένες συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια στην Ιερή Πόλη, οι οποίες έχουν προκαλέσει φόβους για νέα κλιμάκωση της βίας.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τουλάχιστον 17 άτομα τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες που πυροβόλησαν ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, με έναν φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου να αναφέρει ότι είδε μια γυναίκα με αίματα στο πρόσωπο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πλαστικές σφαίρες και θωρακισμένα οχήματα με εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσουν τα πλήθη των Παλαιστίνιων διαδηλωτών. Ορισμένοι από τους τελευταίους πέταγαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση της αστυνομίας, με έναν αστυνομικό να τραυματίζεται στο κεφάλι, σύμφωνα με την αστυνομία.

Για εβδομάδες, οι εντάσεις παραμένουν υψηλές στην Ιερουσαλήμ, αλλά και στη Δυτική Όχθη,, όπου οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ενάντια στους περιορισμούς πρόσβασης που επέβαλε το Ισραήλ σε ορισμένες περιοχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και την πιθανή έξωση Παλαιστινίων στη συνοικία Σεΐχ Τζάρα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σε μερική επιφυλακή η Ελλάδα για τον κινέζικο πύραυλο - NOTAM από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας