ΚΟΣΜΟΣ

Colonial Pipeline- Μπάιντεν: Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η Ρωσία εμπλέκεται στην κυβερνοεπίθεση

Αγωγός
AP

O Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε τη Δευτέρα πως δεν υπάρχουν ως τώρα αποδείξεις ότι η Ρωσία εμπλέκεται στην κυβερνοεπίθεση με ransomware κατά της Colonial Pipeline.  

«Θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Πούτιν, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις, από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, ότι η Ρωσία εμπλέκεται, αν και υπάρχουν στοιχεία πως το ransomware των δραστών είναι στη Ρωσία...έχουν κάποια ευθύνη» είπε σχετικά.

Το λυτρισμικό (ransomware) είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που εκμεταλλεύεται τα κενά ασφαλείας στα πληροφοριακά συστήματα των εταιρειών και επιτρέπει στους δράστες να ζητούν «λύτρα» για να τα ξεμπλοκάρουν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η Colonial Pipeline για να επαναλειτουργήσει τον αγωγό της. Το υπουργείο Ενέργειας συνεργάζεται με την εταιρεία ώστε να επαναλειτουργήσει πλήρως ο αγωγός το συντομότερο δυνατόν, πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, η αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε στους δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προσπαθούν να καθορίσουν αν οι χάκερ συνδέονται με κάποιο τρόπο με τη ρωσική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Αν Νοϊμπέργκερ, το FBI παρακολουθεί αυτήν την ομάδα των χάκερ, που αποκαλείται DarkSide, τουλάχιστον από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η ομάδα αυτή, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι στόχος της είναι να βγάλει χρήματα και όχι να προκαλέσει προβλήματα στην κοινωνία.

Η Colonial Pipeline ανέφερε ότι ανακάλυψε στις 7 Μαΐου ότι είχε πέσει «θύμα κυβερνοεπίθεσης» και αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας ορισμένα συστήματά της, για προληπτικούς λόγους. Ως αποτέλεσμα, διακόπηκαν προσωρινά όλες οι δραστηριότητές της.

Η Colonial Pipeline λειτουργεί ένα δίκτυο αγωγών που συνδέουν τα διυλιστήρια γύρω από το Χιούστον με τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, μέχρι την περιοχή της Νέας Υόρκης. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αγωγών για διυλισμένα προϊόντα στις ΗΠΑ και μεταφέρει περίπου το 45% των καυσίμων που καταναλώνονται στα ανατολικά παράλια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η εταιρεία ελπίζει ότι θα έχει αποκαταστήσει τη λειτουργία όλων των αγωγών της πριν από τα τέλη της εβδομάδας.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση ΣτΕ: Βλάβες από εμβόλιο τυγχάνουν αποζημίωσης από το Δημόσιο