ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Παγκόσμια απειλή η ινδική μετάλλαξη - Πιο μεταδοτική και ανθεκτική στα εμβόλια

ΠΟΥ: Παγκόσμια απειλή η ινδική μετάλλαξη - Πιο μεταδοτική και ανθεκτική στα εμβόλια

Η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία προκαλεί πλέον παγκόσμια ανησυχία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κυρίως επειδή είναι πιο μεταδοτική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει για πρώτη φορά την μετάλλαξη του κορονοϊού που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία πέρυσι ως «παραλλαγή παγκόσμιας ανησυχίας».

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μελέτες η μετάλλαξη Β.1.617 εξαπλώνεται πιο εύκολα από άλλες παραλλαγές και απαιτεί περαιτέρω μελέτη. Η λεγόμενη «ινδική μετάλλαξη» έχει ήδη εξαπλωθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, λένε οι ειδικοί του ΠΟΥ.

Τρεις ακόμη παραλλαγές -από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία- προκαλούν επίσης παγκόσμια ανησυχία. Μια μετάλλαξη μετατρέπεται από «παραλλαγή ενδιαφέροντος» σε «παραλλαγή ανησυχίας» (VOC) όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι πληροί τουλάχιστον ένα από τα πολλά κριτήρια, όπως είναι η εύκολη μετάδοση, η σοβαρή ασθένεια, ή η μειωμένη αποτελεσματικότητα στη θεραπεία και τα εμβόλια.

Η παραλλαγή μελετάται για να εξακριβωθεί εάν είναι υπεύθυνη για τη φονική επέλαση της πανδημίας στην Ινδία, η οποία «γονατίζει» τα νοσοκομεία της χώρας.

Η Ινδία ανέφερε χθες 366.161 νέες μολύνσεις και 3.754 θανάτους . Οι ειδικοί ωστόσο λένε ότι τα πραγματικά στοιχεία θα μπορούσαν να είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που αναφέρονται επίσημα. Τα αυξανόμενα κρούσματα σημαίνουν ότι η έλλειψη οξυγόνου εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα και εξαπλώνεται πλέον πέρα από την πρωτεύουσα, το Δελχί.

Δραματική έλλειψη οξυγόνου

Τοπικά μέσα ενημέρωσης στη νότια πολιτεία της Άντρα Πραντές ανέφεραν ότι 11 ασθενείς με κορονοϊό πέθαναν τη νύχτα στην πόλη Tιρουπάτι, μετά από την καθυστερημένη άφιξη ενός δεξαμενόπλοιου που προμήθευε το νοσοκομείο με οξυγόνο.


Η ινδική κυβέρνηση λέει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της μετάλλαξης και του θανατηφόρου δεύτερου κύματος της Ινδίας, αλλά ότι ο συσχετισμός δεν έχει ακόμη "πλήρως αποδειχθεί".
Ο ΠΟΥ τονίζει ότι τα τρέχοντα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά έναντι της ινδικής παραλλαγής, αν και ο τεχνικός επικεφαλής του Οργανισμού τόνισε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις «μειωμένης εξουδετέρωσης», σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό στα Γλυκά Νερά: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή δίπλα στο μωρό της - Δεμένος ο σύζυγος