ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαλύφθηκε το πτώμα ενός αρχαίου ήρωα στην Ιταλία: Βρήκαν διασώστη- θύμα του Βεζούβιου

Ανακαλύφθηκε το πτώμα ενός αρχαίου ήρωα στην Ιταλία: Βρήκαν διασώστη- θύμα του Βεζούβιου
AP

Αρχαιολόγοι στην Ιταλία πιστεύουν ότι ταυτοποίησαν το πτώμα ενός διασώστη που έχασε τη ζωή του κατά την έκρηξη του Βεζούβιου πριν από περίπου 2.000 χρόνια.  

Ο σκελετός, που πιστευόταν αρχικά ότι ανήκε σε έναν απλό στρατιώτη, ήταν ένας από 300 που ανακαλύφθηκαν στο Ερκολάνο (Ηράκλειο- Herculaneum) κατά τη δεκαετία του 1980.

Πλέον θεωρείται πως μπορεί να ήταν ανώτερος αξιωματικός στην αποστολή διάσωσης που πραγματοποίησε ο ιστορικός και ναυτικός διοικητής Πλίνιος ο Πρεσβύτερος.

Το Ερκολάνο και η Πομπηία καταστράφηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου. Τα κτίρια και τα πτώματα σκεπάστηκαν από ροές λάβας, λάσπης και αερίων που έπεσαν στο Ερκολάνο το 79 μΧ με ταχύτητα τουλάχιστον 80 χλμ/ ώρα.

Τα απομεινάρια του άνδρα βρέθηκαν μπρούμυτα στην άμμο, σε σημείο βόρεια της Πομπηίας, πριν από περίπου 40 χρόνια.

Ο σκελετός υπ’αριθμός 26, όπως είναι γνωστός, θεωρείται πως ανήκε σε έναν άνδρα 40-45 ετών με καλή κατάσταση υγείας, που έπεσε στο έδαφος εξαιτίας της δύναμης της έκρηξης. Ένα σκάφος βρέθηκε κοντά, και τώρα θεωρείται πως οι άλλοι 300 σκελετοί που βρέθηκαν μαζεμένοι στην ακτή ανήκαν σε άτομα που περίμεναν να διασωθούν.

Ο Φρανσέσκο Σιράνο, διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου στο Ερκολάνο, είπε ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν μαζί με τον σκελετό Νο. 26 υποδεικνύουν πως ίσως να έπαιζε πιο σημαντικό ρόλο από ό,τι πιστευόταν ως τώρα.

«Μπορεί να είναι αξιωματικός του στόλου που συμμετείχε στην αποστολή διάσωσης που άρχισε ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος για να βοηθήσει τους ανθρώπους στα χωριά και τις βίλες σε αυτό το τμήμα του Κόλπου της Νάπολης» είπε ο Σιράνο στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa, σύμφωνα με το BBC.

Ακόμη, βρέθηκαν πάνω του δώδεκα ασημένια και δύο χρυσά δηνάρια - που αντιστοιχούσαν στον μισθό ενός μήνα για τα μέλη της επίλεκτης Πραιτωριανής Φρουράς.

Η πολύ διακοσμημένη χρυσή και ασημένια ζώνη του και το σπαθί του, με λαβή από ελεφαντοστό, υποδεικνύουν ότι δεν ήταν συνηθισμένος στρατιώτης- ενώ ο σάκος του περιείχε εργαλεία που είναι πιθανόν να χρησιμοποιούνταν από έναν faber navalis (ναυτικό μηχανικό της φρουράς, με εξειδίκευση στην ξυλουργική).

Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος ήταν ένα Ρωμαίος ναυτικός διοικητής που υπηρετούσε στo Mισένο, πιο ψηλά στην ακτή από ό,τι το Ερκολάνο. Ήταν γνωστός για τα συγγράμματά του σχετικά με τη φυσική ιστορία. Τον θάνατό του κατά την έκρηξη του Βεζούβιου κατέγραψε ο ανηψιός του, Πλίνιος ο Νεότερος, σε δύο επιστολές του στον ιστορικό Τάκιτο: «Η στάχτη που έπεφτε ήδη έγινε θερμότερη και πιο πυκνή καθώς τα πλοία πλησίαζαν την ακτή. ΤΗν ακολούθησαν σύντομα κομμάτια ελαφρόπετρας και μαυρισμένες, καμμένες πέτρες καψαλισμένες από τη φωτιά...(ο θείος μου) αναρωτήθηκε για λίγο εάν θα έπρεπε να γυρίσει πίσω, όπως συμβούλευε ο καπετάνιος, μα αποφάσισε αντ’αυτού να συνεχίσει».

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Επικήρυξαν με 300.000 ευρώ τους δολοφόνους της Καρολίνας - Από εκεί μπήκαν στο σπίτι