ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Νέα προσπάθεια να λυθεί το αίνιγμα της αεροπορικής τραγωδίας της πτήσης AF447 της Air France

Air France
AP

Tην επανάληψη της δίκης για τυχόν ποινικές ευθύνες της Air France και της Airbus αποφάσισε το Εφετείο του Παρισιού.  

Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από την τραγωδία του μοιραίου αεροσκάφους της Air France, όταν πετώντας από το Ρίο ντε Τζανέιρο προς το Παρίσι χάθηκε από το ραντάρ. Επέβαιναν συνολικά 228 άτομα που «κατάπιε» ο παγωμένος Ατλαντικός ανοιχτά των ακτών της Βραζιλίας. Τα 12 άτομα ήταν πλήρωμα.

Ακολούθησε ένα πρώτο δικαστήριο το 2019, το οποίο ελλείψει στοιχείων για τυχόν ποινική ευθύνη των δύο εταιρειών, οδήγησε στην απαλλαγή όχι μόνο της Air France, αλλά και της κατασκευάστριας εταιρείας Airbus. Έτσι ο φάκελος μπήκε στο αρχείο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, η νέα απόφαση του Εφετείου, που καλεί Air France και Airbus να καθίσουν και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία εξ αμελείας δίνει νέες ελπίδες στις οικογένειες, αλλά δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσει και δίκη.

Οι συνήγοροι των δύο εταιρειών ενδέχεται να προσβάλουν την απόφαση, ενώ έχει γίνει γνωστό εάν προέκυψαν νέα στοιχεία, στα οποία βασίζει το Εφετείο την απόφαση να ακυρώσει την απαλλακτική απόφαση του 2019. Ήδη οι δικηγόροι των δύο εταιρειών ανακοίνωσαν άμεσα ότι προτίθενται να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ιδιαίτερα οι δικηγόροι της Air France αρνούνται κατηγορηματικά κάθε ποινική ευθύνη που οδήγησε στην τραγωδία.

Παραμένει λοιπόν προς το παρόν η εκτίμηση ότι αιτία της αεροπορικής τραγωδίας ήταν οι κρύσταλλοι πάγου που κάλυψαν τους ανιχνευτές μέτρησης της ταχύτητας, επηρέασαν τις μετρήσεις και αποπροσανατόλισαν τους πιλότους. Άγνωστο παραμένει επίσης εάν οι πιλότοι είχαν ποτέ εκπαιδευτεί για τέτοιες ακραίες καταστάσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Σοκάρει το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης - Η αιτία θανάτου της 20χρονης