ΚΟΣΜΟΣ

Σύγκρουση Ισραήλ- Παλαιστινίων: Περίπου 3.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ

Γάζα
AP

Από τις 10 Μαΐου οι ένοπλες οργανώσεις της Γάζας, έχουν εκτοξεύσει περίπου 3.000 ρουκέτες προς το Ισραήλ, καταρρίπτοντας τον ρυθμό ρίψεων κατά την κλιμάκωση του 2019 και του πολέμου του 2006 εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δήλωσε ο στρατηγός Όρι Γκόρντιν των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης με δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης με την Ισλαμική Τζιχάντ τον Νοέμβριο του 2019, 570 ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί προς το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006, 4.500 ρουκέτες είχαν εκτοξευτεί από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ σε διάστημα 19 ημερών.

Όμως, από την περασμένη Δευτέρα, οι ένοπλες οργανώσεις του παλαιστινιακού θύλακα, αρχίζοντας από τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ, έχουν εκτοξεύσει περίπου 3.000 ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος, επισήμανε ο στρατηγός Γκόρντιν

Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 33 Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, νωρίς την Κυριακή στη Γάζα, είπαν αξιωματούχοι στη Γάζα, ενώ ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ, καθώς οι εχθροπραξίες βρίσκονται στην έβδομή τους ημέρα.

Οι επιθέσεις, που έλαβαν χώρα πριν την αυγή, στο κέντρο της πόλης της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα οι νεκροί στη Γάζα να φτάσουν τους 181, μεταξύ των οποίων 52 παιδιά, πάντα σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας. Το Ισραήλ έχει αναφέρει 10 νεκρούς, περιλαμβανομένων δύο παιδιών.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθύμισε σε όλες τις πλευρές πως «οποιαδήποτε στοχοποίηση, άνευ διάκρισης, κτιρίων αμάχων και ΜΜΕ, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία» ανέφερε ο Στεφάν Ντουτζάριτς, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, σε δήλωσή του το Σάββατο.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς επιμένουν ότι θα συνέχιζαν τα πυρά, μετά την κατάρρευση από ισραηλινό πλήγμα ενός κτιρίου 12 ορόφων στην πόλη της Γάζας, όπου στεγάζονταν γραφεία του Associated Press και του al Jazeera.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είπαν πως το κτίριο al-Jala ήταν νόμιμος στρατιωτικός στόχος, που περιείχε στρατιωτικά γραφεία της Χαμάς, και ότι είχε προειδοποιήσει τους αμάχους να βγουν από το κτίριο πριν την επίθεση. Το ΑΡ καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε από το Ισραήλ να παρουσιάσει στοιχεία. «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η Χαμάς ήταν στο κτίριο ή ενεργή σε αυτό» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως αντίποινα για την καταστροφή του κτιρίου, η Χαμάς εκτόξευσε τη νύχτα 120 ρουκέτες, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, πολλές εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν, ενώ αρκετές έπεσαν στην ίδια τη Γάζα.

Ισραηλινοί έτρεχαν στα καταφύγια, υπό τους ήχους των σειρηνών, στο Τελ Αβίβ και τη Μπερσέβα. Περίπου 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ έτρεχαν προς τα καταφύγια, σύμφωνα με νοσηλευτές.

Σε μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων νωρίς την Κυριακή, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι έπληξαν το σπίτι του Γιαχία αλ Σινβάρ, στο Χαν Γιούνις της Γάζας. Ο Σινβάρ, που αποφυλακίστηκε από ισραηλινή φυλακή το 2011, ηγείται της πολιτικής και της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε αργά το Σάββατο πως το Ισραήλ «είναι ακόμη εν μέσω αυτής της επιχείρησης, δεν έχει τελειώσει ακόμα, και θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε περισσότερα:

Θρίλερ στην Εκάλη: Διάρρηξη με λεία - «μαμούθ» – Πήραν πάνω από 150.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας