ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ προς Τουρκία: Αν δεν αλλάξει στάση, παγώνουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Ερντογάν
AP

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εκδώσει ιδιαίτερα αυστηρό ψήφισμα κατά της Τουρκίας, δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.  

Το εν λόγω ψήφισμα έχει να κάνει με την έκθεση της Κομισιόν για τα πεπραγμένα της Τουρκίας το 2019-2020, ως προς την ένταξη στην ΕΕ. Κατά τον Βέμπερ ενδέχεται για πρώτη φορά η πλειοψηφία της ολομέλειας να κρίνει πως πρέπει να δοθεί εντολή στην Κομισιόν, αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, να προχωρήσει σε αναστολή, και επίσημα, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται πως το τελικό κείμενο για την Τουρκία θα ψηφιστεί αύριο.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έκανε λόγο για έκθεση οπισθοδρόμησης και όχι προόδου σε θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, την σχέση της με τους γείτονες, την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο και την προκλητική της συμπεριφορά.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι ευρωβουλευτές σε όλη την διάρκεια της συζήτησης επέκριναν την κυβέρνηση της Τουρκίας για την απομάκρυνσή της από τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πρότυπα, ιδίως στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στάθηκαν επίσης ιδιαίτερα στις παράνομες δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο, την συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και την εμπλοκή της στις συρράξεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Αρκετοί ευρωβουλευτές χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς υπογράμμισαν πως εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική στάση, η Κομισιόν θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας, Σάντο Σίλβα τόνισε ότι η προεδρία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξουν σημεία σύγκλισης.

Ο αρμόδιος επίτροπος διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας συγκρούονται με τις προτεραιότητες της ΕΕ και αυτό κάνει τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία πιο πολύπλοκες τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης όσο και σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών κατεβάζοντας τες σε πολύ χαμηλό σημείο.

«Εάν αυτό δεν συμβεί και αν η Τουρκία ανατρέψει την κάπως εποικοδομητική στάση της τους τελευταίους μήνες, τόνισε ο Επίτροπος, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην δικαιοδοσία της, «ωστόσο τώρα ο στόχος μας είναι να δουλέψουμε εποικοδομητικά με την Τουρκία και να επιφέρουμε τις αλλαγές και βελτιώσεις στις οποίες όλοι προσβλέπουμε».

Σημειώνεται πως την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ζήτησε με παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Από την πλευρά του ο Μανόλης Κεφαλογιάννης τόνισε πως η Τουρκία είναι μία χώρα που δυστυχώς οπισθοδρομεί σε όλα τα επίπεδα και που αμφισβητεί την συνθήκη της Λωζάννης και του Μοντρέ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και η διερεύνηση μιας νέας ειδικής σχέσης με την Τουρκία είναι η μόνη απάντηση απέναντι στον Ερντογάν.

Οι όποιες επικριτικές αναφορές που γίνονται, γίνονται στο πλαίσιο του παζαριού με την Τουρκία έτσι ώστε να δεθεί ποιο πολύ στο ΝΑΤΟ τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΪ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στάθης Άνθης: Τραγικό τέλος - Ταυτοποιήθηκε η σορός του